Тревожни тенденции за Microsoft очерта Gartner

Apple ще удвои своя пазарен дял в САЩ и Западна Европа до 2011 година, сочат последните прогнози на Gartner. Половината от мобилните потребители пък ще оставят лаптопите си вкъщи, тъй като ще разчитат на евтини джобни компютри за сърфиране в интернет, когато са на път, посочват анализаторите.
Прогнозите на Gartner са тревожен сигнал за Microsoft. Много от портативните продукти, като епълският iPhone и Eee PC на Asus, не използват Windows, констатира анализът, данни от който са изнесени в CNET. В същото време новата операционна система Vista изисква повече хардуерна мощ, докато споменатите джаджи разчитат на по-слаби и по-икономични процесори и работят с малка по обем флаш памет.
Нещо повече, Gartner твърди, че в рамките на следващите пет години 80% от комерсиалния софтуер ще включва елементи на технология с отворен код. Игнорирането на отворения код може да направи някои компании неконкурентни, предупреждават анализаторите.
Все повече компании ще възприемат бизнес модела SaaS (софтуерът като услуга). През 2012 година една трета от бюджета за приложения ще се изразходва за абонамент за софтуерни услуги, вместо за продуктови лицензи, прогнозира Gartner. Компаниите дори ще започнат да купуват ИТ инфраструктури като услуга.

Коментар