Виртуализацията не е хапка за всяка уста

Виртуализацията е гореща тема в ИТ индустрията. Все повече средни и големи компании прибягват до тази технология, за да намалят разходите и по-лесно да разширяват ИТ инфраструктурата. Виртуализацията става опция вече и за малкия бизнес.
Ако през 2006 година е имало 540 хиляди виртуалните машини, догодина се очаква броят им да достигне над четири милиона, прогнозират от TeamQuest Corp. В компаниите от финансовия сектор, например, са налице всички условия за въвеждане на виртуализацията, а именно достатъчно високи ИТ изисквания, бюджет и квалифициран персонал, за да се извлекат ползи от технологията.
Какво представлява и защо е толкова актуална виртуализацията?
Най-общо, виртуализацията означава един сървър да работи като няколко, обясняват от лидера на пазара VMware. Вместо да държат важните си приложения на отделни сървъри, потребителите могат, с помощта на виртуализиращ софтуер, да пускат множеството програми на една физическа машина.
Така например, един сървър може да действа като три отделни – файлов сървър, уеб сървър и имейл сървър. Виртуализиращият софтуер разделя сървъра на различни партишъни, така че приложенията да работят напълно независимо едно от друго, като отделни виртуални машини (VM). Ако една виртуална машина се повреди, останалите няма да бъдат засегнати.
Ползата за потребителя
е, че купува един сървър, вместо няколко, и спестява от консумация на енергия и изразходване на площ. Освен това, виртуализацията прави ИТ средата по-лесно преносима и разширяема, посочват от консултантската компания Comprehensive Consulting Solutions Inc.
Преносимостта означава, че софтуерът може лесно да се премества на по-големи или по-малки машини и дори от една операционна система на друга. Всяка виртуална машина хоства специфично приложение или набор от програми. И тъй като всичко е виртуално, преместването на VM е безпроблемно, респективно и промяната на ИТ инфраструктурата.
Макар и ползите от виртуализацията да са очевидни и широко рекламирани, технологията
не е хапка за всяка уста
Виртуалните машини добавят нов слой в администрацията на ИТ и компаниите трябва да имат персонал с висока квалификация, за да се възползват от VM. За много от малките компании виртуализацията е непосилно решение.
Една добра причина да се премине към VM е възможността за оптимално използване на хардуера. Компаниите често купуват сървъри за всяко ново приложение. Резултатът е множество машини, чиито ресурси се използват средно на 12%, сочат проучванията, т.е. крайно неефективно. Виртуализация решава този проблем, като натоварва максимално сървърите.

Коментар