Дискусия по програма Еразъм събра студенти, преподаватели и работодатели

Близо 100 студенти, Еразъм координатори, преподаватели, работодатели и кариерни специалисти взеха участие в кръглата маса «Програма Еразъм – инвестиция в бъдещата професионална реализация на пазара на труда в Европа».
Целта на форума беше да популяризира ползите от мобилността и практиките по програма Еразъм. Чрез тях студентите повишават професионалните, езиковите и социалните си компетенции и конкурентоспособността си на Европейския пазар; работодателите имат възможност да отглеждат таланти; а висшите училища печелят по-мотивирани и по-добре реализиращи се възпитаници.
Според Памела Бучкова, която е бивш Еразъм студент в Бургундския университет във Франция, единственият недостатък на програмата е, че е преживяване, което се случва веднъж в живота. Тя горещо препоръча на всички студенти да се възползват от възможността и да се включат в програмата. Андер Морело – студент в Sarria Chemical Institute, Барселона, разказа от своя опит как протича практиката и какво трябва да знаят студентите, които искат да кандидатстват по Еразъм. Много студенти взеха участие в дискусията с конректни въпроси за кандидатстването, финансирането и академичното признаване на мобилностите. 
Българските студентите, които преминават през програмата, допринасят с по-високите си изисквания за повишаване качеството на обучение в университетите у нас, заяви доц. Морис Гринберг от НБУ. В събитието взеха участие и чуждестранни представители – проф. Роса Номен от Ramon Llull University, Барселона, и Магда Бенко от University of Technology and Economics, Будапеща. Те разказаха за опита на своите университети в организирането на студентски практики и мобилност с цел обучение по програма Еразъм.
Кръглата маса е част от проект „Инвестиция за създаването на квалифицирани и международно обучени млади хора, отговарящи на изискванията на пазара на труда в Европа”. Той се финансира от Европейската комисия и се изпълнява от ФБО в партньорство с Центъра за развитие на човешките ресурси, Съвета на ректорите, Българската асоциация по управление и развитие на човешки ресурси, Асоциацията на кариерните консултанти в България и Националното представителство на студентските съвети.

Коментар