HP пуска първия си мобилен тънък клиент

Три нови модела тънки клиенти, вкл. първия мобилен такъв, въвежда корпорацията HP. Решенията дават на бизнеса по-проста, сигурна и лесно управляема компютърна инфраструктура.

Новите продукти са резултат от придобиването преди три месеца на компанията Neoware. Линията включва два високопроизводителни и гъвкави настолни модела, както и първия мобилен тънък клиент на компанията. Машините съчетават опита на HP и Neoware в производството съответно на преносими компютри и тънки клиенти.

HP (вкл. Neoware), е лидер в продажбите на тънки клиенти с глобален пазарен дял от 34% през третото тримесечие на 2007 г., по данни на IDC. Новите предложения на компанията са част от портфолиото с решения за виртуализация на отдалечени тънки клиенти, което включва платформата HP Consolidated Client Infrastructure (CCI), HP Virtual Desktop Infrastructure (VDI), блейд работни станции, софтуер и услуги за отдалечен пренос и управление на данни.

Настолните и преносими тънки клиенти са свързват през мрежата с централизиран сървър, където протича обработката и се съхраняват данните и приложенията, като самият клиент разполага само с твърдотелен диск (SSD). Подобно решение позволява да се намалят разходите по поддръжка и да се постигнат по-високи нива на сигурност и енергийна ефективност. Тънките клиенти дори могат да бъдат до 80% по-енергийно ефективни от традиционните настолни компютри със сходни параметри.

Мобилният HP Compaq 6720t Mobile Thin Client е подходящ за застрахователни инспектори, отдалечени служители, ръководители на складове и офис администратори. Устройството е базирано на Windows XPe и се предлага с 15.4-инчов дисплей, без твърд диск, охладител и други движещи се части.

Подобрена е сигурността, тъй като данните и приложенията не се съхраняват на устройството, а на сървър. Машината поддържа широколентова 3G безжична връзка, а интернет комуникацията е по виртуална частна мрежа.

Управлението на клиента е опростено, като ИТ администраторите могат отдалечено да инсталират и управляват приложения едновременно на много клиенти, които намират мобилните тънки клиенти веднага, щом се свържат с мрежата.

Настолният HP Compaq t5730 е базиран на Windows XPe, а някои модели се предлагат с вграден WLAN. Вторият настолен модел, HP Compaq t5735, работи с Debian Linux и поддържа множество приложения с отворен код.

Тънките клиенти на HP се предлагат от локални и онлайн доставчици или директно от HP. Моделът HP Compaq 6720t Mobile Thin Client се очаква в Северна Америка, Азия и Япония по-късно този месец на първоначални цени от 725 долара. Моделите HP Compaq t5730 и t5735 вече са достъпни в Северна Америка и Азия на първоначални цени съответно от 499 и 450 долара. Всички системи се очакват да се предлагат скоро и в Европа, Близкия изток и Африка.

Коментар