ИТ системата за детските градини “изпуши”

Злонамерени атаки са предизвикали срив в работата на информационната система за обслужване на детските градини. Повече от 90% от заявките към сайта са били от недоброжелателни потребители, целящи претоварване, съобщиха от изпълнителя на системата – Сирма Груп.

Проблемите са преодолени към 13:30 часа и системата работи нормално оттогава. До 14:00 ч. са регистрирани 15015 деца (има дублирани записи) и 46901 кандидатствания за 196 детски градини, т.е. почти всички деца са регистрирани. Най-късно до 12:00 часа във вторник ще бъде изпратена електронна поща на всички потребители, регистрирали успешно децата си в системата.

Въпреки предварително взетите мерки – комуникационни, хардуерни и софтуерни – системата не е издържала на тези атаки. По проект и реализация, системата е трябвало да издържи 2-пъти по-голямо пиково натоварване от очакваното – около 5000 едновременни потребителя при време за отговор под 3 секунди. За всяка заявка от реален потребител обаче, който легитимно е искал да запише детето си, е имало по 10 хакерски атаки, твърдят от Сирма.

“Тези атаки, насочени към Софийска община или към Сирма Груп, всъщност са атаки към многото родители, за които записването на деца в детска градина е изключително важно”, заявиха от компанията в съобщение до медиите.

Сирма Груп ще съдейства на Софийска община и ще предостави всички данни на прокуратурата, ако реши да възбуди наказателно производство по чл. 319 от Наказателния кодекс. Във вторник, 5-ти февруари, в сутрешния блок на БНТ представител на Сирма Груп ще изнесе подробни данни за случая. Резултатите от вътрешния одит по сигурността на системата и причините за забавяне също ще бъдат публикувани, обещават от компанията.

Коментари по темата: „ИТ системата за детските градини “изпуши””

добавете коментар...

  1. анонимен

    Смешници, търсят си извинение че не са си свършили работата…

  2. Гост

    Жалко, че никой специалист няма да възрази публично, включително и от текнюз. Само ще се подсмихват на това обяснение. И тази фирма ще продължи да си изпълнява д. поръчки. Колко хора изпищяха в Булбанк, те си знаят.

  3. doctor_T

    Айде айде! Хакери !?!?
    Много им дреме за точно този сайт. Това че родителите панически се втурнаха да регистрират децата си не е хакерска атака.
    А системата е заработила нормално, защото до 13:30 родителите вече се бяха отказали или успели с хиляди мъки да регистрират децата.

Коментар