Nvidia ускорява до 12 пъти обмена между CPU и GPU

Технологията NVLink ще се използва за свързване на GPU със съвместими NVLink CPU за осигуряване на директна, по-бърза връзкa между повече графични процесори

Технологията NVLink ще осигури директна, по-бърза връзкa между графичните процесори

Nvidia планира да вгради технологията  NVLink в бъдещите си GPU (графични процесори), като в резултат на това CPU и GPU блоковете ще обменят данни от 5 до 12 пъти по- бързо, отколкото в момента.

NVLink ще стане част от архитектурата Pascal, която през 2016 г. ще замени сегашната архитектура Nvidia Maxwell. Проектът е разработен съвместно с IBM – Синият гигант ще използва технологията в своите графични процесори.

„NVLink драстично подобрява връзката между графичната карта и процесора , свеждайки до минимум времето за изчакване на обработените данни”, заяви Браян Калахар, старши вицепрезидент на инженерният отдел в Nvidia, по време на конференцията GTC в Сан Хосе, Калифорния.

Днешните GPU-та са свързани с x86 процесорите чрез интерфейса PCI Express (PCIe), което ограничава възможността за достъп до паметта на процесора и е 4-5 пъти по-бавно, в сравнение с достъпа до традиционната CPU памет. PCIe забавя допълнително връзка между GPU и процесорите IBM Power, които имат по-висока пропускателна способност в сравнение с x86 чиповете.

Поради разликите в  паметта – GPU-тата имат бърза, но малка памет, а CPU-тата имат голяма, но бавна памет, обикновено изчислителните приложения се движат по мрежата или се съхраняват в CPU паметта, след което данните се копират в GPU паметта, преди да бъдат обработени от GPU. Благодарение на технологията NVLink, данните се движат между CPU и GPU паметта с много по-бърза скорост, което позволява на GPU-ускорените приложения да работят много по- бързо.

По-бързият обмен на данни, в съчетание с унифицирана памет, ще опрости графичното програмиране. Unified Memory позволява на програмиста да третира паметта на CPU и GPU като един блок от памет. Обработката на данни може да се извършва без притеснения относно това, дали данните се намират в CPU или GPU паметта.

Въпреки че GPU-тата на Nvidia ще продължат да поддържат PCIe, технологията NVLink ще се използва за свързване на GPU със съвместими NVLink CPU за осигуряване на директна, по-бърза връзкa между повече графични процесори. В допълнение, NVLink е значително по-ефективна на бит от PCIe.

NVIDIA е разработила модул за свързване на GPU-та, базирани на архитектурата  Pascal, с технология NVLink, който има размери с една трета по-малки от тези на стандартните PCIe, използвани днес. NVLink ще позволи достигане на производителност от 1000 петафлопа.

Коментар