Нанотехнология удвоява живота на батериите

Батериите, създадени в рамките на проекта GreenLion, могат да бъдат презареждани повече от 1000 пъти

Батериите, създадени по проекта GREENLion, се презареждат над 1000 пъти

Смартфон или лаптоп, чиято батерия издържа два пъти по-дълго, електрически автомобил с по-устойчива производителност и по-дълъг живот – тези удобства може би не са толкова далеч, колкото си мислим.

Нова нанотехнология удвоява живота на батериите за мобилни устройства и електрически превозни средства. Батериите, създадени в рамките на проекта с европейско финансиране GREENLion, могат да бъдат презареждани повече от 1000 пъти.

Как се постига това? Учените заменят графита, който обикновено се използва в литиево-йонните батерии и е с нисък капацитет на зареждане, с много по-ефективния германий, чийто капацитет на зареждане е много висок.

Технологията е лесно приложима в широк мащаб, евтина и енергоспестяваща, което я прави ефективна от екологична и пазарна гледна точка. Координатор на проекта е Испания, като в него са включени партньори от Ирландия, Италия, Германия, Австрия, Швейцария и Франция.

Коментари по темата: „Нанотехнология удвоява живота на батериите”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Pin и аз така го прочетох първия път, но се оказа че става дума за “ефективния”, а не за “евтиния”. То и не им се случва често тук да бъркат правописно като пишат “еФтин”.

  2. Pin

    Учените заменят графита с много по-скъпия германий!

Коментар