Европа стартира проекта “Чисто небе”

Европейският съюз заложи на безпрецедентно публично-частно партньорство, като обедини авиационната промишленост и научните изследвания в технологичната инициатива “Чисто небе”.

Проектът обединява 86 организации от 16 държави, 54 предприятия, от които 20 са малки и средни, 15 изследователски центъра и 17 университета, съобщиха от Европейската комисия (ЕК).

С бюджет от 1,6 млрд. евро, 800 милиона от които по линия на 7-та Рамкова програма, инициативата “Чисто небе” ще ускорява развитието на новаторски технологии, водещи до ново поколение “екологична авиация”.

Съвместната инициатива ще се опира на шест технически области, обхващащи всичко от двигателите до самата конструкция на въздухоплавателните средства. Оценител на технологията ще анализира резултатите от изследванията – от експерименталната фаза до етапа на демонстрационни полети.

Инициативата “Чисто небе” цели намаляване до 2020 г. на емисиите на CO2 с 50%, на NOx – с 80 % и на шумовото замърсяване – с 50 %. В същото време ще се установи и екологичен жизнен цикъл на продуктите – идея, производство, поддръжка и унищожаване/рециклиране.

Въздушният транспорт е изправен пред големи предизвикателства, посочва ЕК. Има опасност неговият дял в общите емисии на парникови газове, който сега е 3%, да нарасне заедно с постоянното увеличаване на въздушния трафик. Въздушният транспорт е и един от основните източници на шумово замърсяване.

И не на последно място, европейската авиационна промишленост е изправена пред все по-силна световна конкуренция, което е допълнителен стимул за разгръщане на инициативата “Чисто небе”.

Коментар