Пазарът на умни устройства гони 2,5 млрд. броя

Пазарът на таблети бележи ръст от 38% през март спрямо същия месец година по-рано. Това обаче е за сметка на продажбите на персонални компютри и ноутбуци, където спадът вече се измерва с 6,6%, по последни данни на компаниите за пазарни проучвания.

Тази година се очаква да бъдат продадени около 2,5 млрд. умни устройства, прогнозира Gartner. Към тази категория се отнасят таблети, мобилни телефони, ноутбуци и десктопи – с други думи, всички компютърни устройства. Като цяло, пазарът ще отбележи ръст от 7%.

Най-голям в момента е сегментът на мобилните телефони, към който се отнасят и смартфоните. Продажбите на телефони ще нараснат тази година с 4,9% до 1,9 млрд. броя. На ръст ще се радват не само смартфоните – от бюджетни до най-висок клас, но и т.нар. „облачни” телефони.

Продажбите на смартфони и таблети от нисък и среден клас ще доминират. Това са обикновено Android устройства, каквито излизат всеки ден от различни производители.

Разрезът по операционни системи показва известно забавяне на ръста при устройствата на база iOS. Според анализаторите, налице е отслабване на лоялността на потребителите на Apple, в частност към последната версия на iOS.

Що се отнася до Android, през настоящата се очаква да бъдат продадени над 1 милиард устройства – смартфони, таблети, конзоли и др., което ще затвърди лидерската й позиция на пазара.

Коментар