Microsoft осигурява работа с Windows и Linux на един компютър

Windows и Linux ще работят на един компютър
Това ще става посредством хипервайзора Viridian на Microsoft

19/07/2006
Следващата технология за виртуализации на
Microsoft ще позволява на една машина едновременно да се ползват няколко операционни системи, сред които и Linux. Това ще стане възможно благодарение на обявеното в понеделник сътрудничество между гиганта от Редмънд и друг производител на софтуер – XenSource.

Доскоро споменатата фирма беше конкурент на Microsoft с предоставянето на софтуерната платформа Xen, която позволява един компютър да поддържа няколко операционни системи. Вследствие на настоящото сътрудничество обаче, следващият хипервайзор на Microsoft (продукт, който беше основен конкурент на Xen), известен засега под кодовото име Viridian, ще позволява функционирането на Linux, редом с Windows.

Viridian ще излезе на пазара към края на 2007, преди да бъде пуснат новият софтуер на Microsoft, носещ засега кодовото название "Longhorn", който ще е сървърен еквивалент на Windows Vista, съобщиха от компанията.

Няма съмнение, че Microsoft търси сближаване с Linux и с почитателите на свободния софтуер, смятат критиците. Партньорството с XenSource цели прокарването на мост между двете най-използвани операционни системи.

Някои твърдят, че решението на Microsoft е повлияно от действията на производителите на чипове Intel и Advanced Micro Devices, които обявиха, че следващите им процесори ще позволяват и на немодифицирани операционни системи като Windows да бъдат поддържани от Xen, което досега не беше възможно.

Коментар