Фирмите подценяват важността на промените при внедряване на ERP системи

Фирмите подценяват важността на промените при внедряване на ERP системи
Ползите от успешно прилагане на ERP софтуера в дадена компания са много големи, както и загубите в случай на провал
Иван Иванов
19/07/2006

Британска фирма, чийто основен бизнес е свързан с водата, спестява по 12 милиона лири годишно, благодарение на ERP система.
Yorkshire Water и много други компании са пример за това как правилното използване на информационните технологии подобрява бизнеса и възвръща многократно инвестициите.
Въвеждането в експлоатация на ERP система е сред най-големите главоблъсканици, с които дадена фирма се среща (ERP произлиза от Enterprise Resource Planning, но всъщност днес това е една много по-широка система, която покрива всички базови функции в компанията). Възнаграждението при успешното й прилагане обаче е значително, както и загубите в случай на провал.
Проблемите, които могат да възникнат, рядко се дължат на самия софтуер, а по-скоро на неговото приложение, което изисква основни промени в начина на работа и в мениджмънта на предприятието, смятат специалисти.
Софтуерът работи, но много фирми подценяват важността на промените, които настъпват в цялостния процес на работа. Това би казал всеки експерт, който е участвал във внедряването на ERP система.
Опитът на Yorkshire Water показва, че бизнес мениджърите в компаниите трябва да ръководят въвеждането на една такава система, защото те са хората, които могат да осъществят промяната. Когато тази задача се възложи на друг, често настъпва объркване в ролите и отговорностите на персонала в организацията.
Другият основен проблем при въвеждането на ERP е времето, необходимо за свикването със системата. Обикновено минават години, преди да се достигне до оптималния резултат от нейната употреба.

Предизвикателството ERP
Съвет 1
Бизнес мениджърите в компаниите трябва да ръководят въвеждането на една ERP система, защото те са хората, които могат да осъществят промяната
Съвет 2
Обикновено минават години, преди да се достигне до оптималния резултат от употребата на ERP. Решението е търпение!
Съвет 3
Да се използват стандартните функции на ERP пакета, без да се правят допълнителни доработки, освен в случаите, където е неизбежно.

Решението е търпение, съветват от Yorkshire Water. Много фирми изгарят в опита си да свършат всичко наведнъж. За да успеят, е необходимо да се ръководят от това какво софтуерът може да направи за техните бизнес цели.

Последният, но не и по значение съвет от специалистите е да се използват стандартните функции на ERP пакета, без да се правят допълнителни доработки на програмата, освен в случаите, където е неизбежно.
ERP системите вече намират подобаващо приложение и в България. Все повече предприятия от различни индустрии се ориентират към този клас системи, за да бъдат конкурентоспособни.
На пазара у нас, от друга страна, присъстват директно или чрез партньори големи имена в ERP бизнеса. Някои български софтуерни разработчици също предлагат свои решения в тази област, като разчитат на значително по-ниски цени. ERP продуктите по принцип са доста скъпи и не са по възможностите на всяка фирма.

Коментар