Китай усилва защитата срещу кибер шпионаж от САЩ

Китай планира да усили интернет защитата си срещу шпионаж от страна на Съдините щати, насочен към големите телекомуникационни компании.

Мерките, които ще предприеме Министерството на отбраната, идват в отговор на скорошни разкрития на дисидента Едуард Сноудън, който изнесе документи за мащабна разузнавателна операция на Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ, с проникване в сървърите в централата на Huwaei.

Китайските власти не уточняват какви точно мерки планират да предприемат, за да защитят националната си сигурност от кибер атаките на САЩ. На пресконференция, за която съобщава Ройтерс, представител на министерството на отбраната на Китай оприличава Съединените щати на лицемерна и деспотична сила.

Отделни американци негодуват и осъждат китайските хакери. Но истината е, че в действителност няма причина за това – просто крадецът вика „Дръжте крадеца!”, коментира говорителят на китайското министерство.

Белият дом, от своя страна, твърди, че САЩ не шпионират с цел да получат търговско предимство. Сагата с кибер шпионажа обаче хвърля сянка на отношенията между САЩ и Китай, като всяка от двете страни обвинява другата в кибер шпионаж.

Коментар