Европол предупреди за рисковете от Windows XP

Броени дни преди изтичане на срока за поддръжка на Windows XP, Европол излезе с предупреждение към потребителите, които ползват остарялата платформа, че е абсолютно належащо да направят ъпгрейд, ако искат да бъдат защитени срещу рискове със сигурността.

Европейският център за борба с киберпрестъпления (EC3) към Европол публикува документ, съгласно който компютрите под управление на Windows XP ще станат уязвими на хакерски атаки, тъй като след 8 април Microsoft няма да пуска обновления на сигурността.

Това не означава, че компютрите под Windows XP ще престанат да работят след 8 април. Но новооткритите уязвимости в Windows XP и пакета от приложения Office 2003 ще останат незатворени, се уточнява в документа на EC3. Центърът публикува също някои препоръки за потребителите на Windows XP. Освен ъпгрейд до нова версия на Windows, организацията посочва като вариант превключването към Macintosh или Linux-базирани операционни системи.

На потребителите, които решат да останат на Windows XP, се препоръчва да инсталират всички ъпдейти на операционната система и пакета Office 2003, които Microsoft ще пусне на 8 април. След тази дата компанията ще спре поддръжката на 13-годишната ОС.

Препоръчва се също така потребителите на XP да преминат към браузър, различен от Internet Explorer, да премахнат всички ненужни програми, да инсталират актуални антивируси и дори да прекъснат връзката към интернет, ако не я ползват.

Коментари по темата: „Европол предупреди за рисковете от Windows XP”

добавете коментар...

  1. Cccc

    Аз си карам с 98 няма вируси няма нищо

  2. Мхам хам

    Дрън, … дрън блаа! Скоро ще накарат и извънземните и НЛО-то да се включат в пропагандата спрете да ползвате XP.

    След 8 април нищо страшно няма да се случи! От по-рано хората трябва да си изключат update-тите защото прихванат ужасната добавка от Майкрософт update, която ще почне терор всеки ден да ви казва спрете да ползвате WIN XP.

    Честито на тези които не се поддават на глупостите нека да си ползват колкото си искат WinXP.

  3. Мдааа

    Цитат:
    “Препоръчва се също така потребителите на XP да преминат към браузър, различен от Internet Explorer, да премахнат всички ненужни програми, да инсталират актуални антивируси…”
    Това важи с пълна сила не само за XP но всички версии на Win. 🙂

Коментар