Европол изключи популярен в престъпните среди VPN

VPN услугите често се използват от престъпния контингент за различни кампании
(снимка: CC0 Public Domain)

Съвместна операция на Европол и националните правоприлагащи органи на 10 държави доведе до изключване от мрежата на популярна VPN услуга. Според разследването, VPNLab.net често е използвана от киберпрестъпници за разпространение на вируси и организиране на атаки с рансъмуер.

В координираната акция са участвали служби от Германия, Холандия, Канада, Чехия, Франция, Унгария, Латвия, Украйна, САЩ и Обединеното кралство, съобщи TechRadar. Деактивирани са 15 сървъра, хостващи ресурси на VPNLab.net.

Операцията е подкрепена от ръководения от Европол Европейски център за киберпрестъпления (EC3). В рамките на проекта CYBORG са организирани повече от 60 координационни срещи и 3 присъствени семинара, в допълнение към предоставянето на аналитична и експертна подкрепа.

VPNLab.net стартира през 2008 г., стъпвайки на отворената система OpenVPN. Само за 60 долара годишно услугата предлага на своите потребители онлайн анонимност и 2048-битово криптиране. Клиентите на доставчика могат да получат и двоен VPN – за по-голяма сигурност трафикът в такива мрежи минава през няколко сървъра, преди да достигне дестинацията си.

Според Европол, интересът на службите към VPNLab е възникнал след многобройните споменавания на услугата в материали за разследвания на дейността на киберпрестъпници, вкл. масирани атаки със софтуер за криптиране на данни и искане на откуп (рансъмуер). Само според украинската киберполиция, услугата VPNLab е била използвана при най-малко 150 атаки.

В момента услугата е деактивирана, но нейните собственици и оператори все още не са установени – може би разкриването им ще бъде подпомогнато от анализ на данните, които са били премахнати от сървърите. Възможно е сред клиентите на услугата да бъдат идентифицирани и други лица, замесени в кибератаки.

Коментари по темата: „Европол изключи популярен в престъпните среди VPN”

добавете коментар...

 1. Южная

  Я только билшие!

 2. Север

  Все срази поняли что ты сосешь Байдану. Спасибо за информацию

 3. Буко Баламата

  Дразни постоянната употреба на абревиатурата VPN по адрес проксита използвани с цел анонимност. Като цяло различните типове VPN връзки са доста полезни в някаква част/слой от комуникацията и подобни статии звучат като набеждаване на VPN като цяло.

 4. Бойко Хемуса

  Путин ху.йло.

 5. Иван

  Това е тъпо! Има хиляди други VPN… Или не са се съгласили да “съдействат”.

 6. Velchev

  Напълно неуместно сравнение

 7. Blackthorn

  Дай да спрем и автомобилите защото може да се убива с тях… Дано VPNLabs ги осъдят за много пари!

Коментар