Windows XP остава най-популярна в една държава

В някои страни Windows XP продължава да се радва на огромна популярност
(екранна снимка: Windows XP)

20-годишната операционна система Windows XP все още доминира сред потребителите в една близка държава, значително изпреварвайки Windows 10 и Windows 11, според актуални данни на StatCounter.

Въпреки почeтната си възраст, делът на XP сред останалите версии на Windows остава забележим, а на едно място тази ОС дори е по-популярна от актуалните в момента Windows 10 и Windows 11.

Според статистиката на StatCounter, към септември 2021 г. делът на Windows XP в глобален мащаб е 0,59%, което я поставя пред Windows Vista (0,26%). Делът на Windows 10 възлиза на 79,84%.

Въпреки това, тематичният уебсайт WinFuture обръща внимание, че има една страна, в която Windows XP заема доминираща позиция, почти два пъти изпреварвайки Windows 10 и оставяйки далеч зад себе си най-новата версия Windows 11.

Тази страна се оказа Армения, която макар и в Югозападна Азия се приема културно и политически като част от Европа. Данните сочат, че делът на Windows XP в Армения е 53,5% към края на септември, което ѝ отрежда водещо място.

На второ място е платформата Windows 10 с дял от 32,8%, следвана от Windows 7 с 11,97%. На останалите три места са Windows 8.1 (1,53%), Windows 8 (0,17%) и Windows Vista (0,03%).

Коментари по темата: „Windows XP остава най-популярна в една държава”

добавете коментар...

  1. Бай Хой

    Епа прав си е човека…

  2. Гонзо-виелицата

    Шаби, ти нищо не каза , моето момче …

  3. Гонзо-виелицата

    W10 е много хубава ОС ! – до сега Линукс се опитва да догонва без успех екстрите на Ws . Аз използувам Лкс отдавна макар че не съм експерт и мога да кажа , че става за всичко но си иска четене за всяко нещо дето няма GUI ,та всеки със своите вкусове – онзи ден си сложих Ubuntu 21.10 на новия комп. и съм впечатлен ,макар че идва с много малко преинсталиран софтуер и някои неща в него са ми дълбоко неясни ! Факт е обаче ,че на Линукс не можеш да сложиш пълноценна CAD-програма и си требе Виндовс ! … нали ?

  4. Евмолпеец

    Разбира се, това е защото Русия създаде всичко и уиндоса, и компютрите за него, че маковете барабар с макоса, да не говорим за андроидчетата. Най-налъмскатс държава, в която пият коресилин на екс е направила всичко, особено в очите на болните от рублофилия…

  5. AlkaTRaZz

    Не думай! От години ползвам основно Линукс, а Уиндоус държа на харда от носталгия и защото Микромеките така и не спосмяха да пуснат Пълния Офис 365 за Линукс, а ми трябва заради университета. И на това обаче му се вижда края щом 11 иска глупости.

  6. Българин

    Милиардерите са натрупали пари като са продавали за куп пари windows на такива дето се правят на разбирачи и го ползват да го рекламират на тия дето толкова разбират

  7. Шебек

    Няма спор всички са прави че Линукс е най добър…особенно ако не го употребяваш.Но ако мазохизма въпреки всичко надделява,употребата на “втората”операционна система е абсолютно задължителен.Което пък обесмисля напълно употребата на Линукс

  8. ха

    Що Русия е толкова голяма ?
    Щото са доказали полза и удобство .

  9. АнтиМОН

    Докато в училищата се преподава работа с продукти на майкро$офт, виндовса, ще е по- напред с юзърите.друг е въпроса, що трябва аджеба МОН и цялата ни администрация да налива чинти в бившата компания Бил, купувайки лицензи за ОС и офис пакети. А оправданията от страна на МОН, че учат чаветата, да работят с тази ОС понеже била най- масова вече звучат смешно. Андроид е по- масова, ма не ги учели, щото те си знаели

  10. Linux user

    Кога ползва за последно? Команди не ми се е налагало да пиша от 10 години.

  11. Желяз каменноff

    Верно е тва дето пишеш

  12. Желяз каменноff

    Само тъка бръто

  13. Желяз каменноff

    Ти луд ли си ве аз съм и с двете.

  14. граблива калинка

    Линукс е за мазохисти

  15. Али Ръза

    Туй пък ко е?

  16. I use Arch

    Само Линукс баце

  17. Иван Иванов

    Естествено във всяка една статия за Windows трябва да има поне по един “умник” творящ Linux. Защо да си усложнява човек живота да пише команди за да изпълни някаква елементарна задача като може да използва интерфейс?

  18. Васил

    Арменците не са глупави – ХР е единственият Уйндоус удобен за работа (макар че Win МЕ ако беше по-стабилен щях да избера него). Несъмнено има доста слабости, но за обикновен потребител е перфектен. Седмицата що годе ставаше, но Виста, 8, 10 са пълни боклуци. Аз отдавна съм на Лубунту – на архаичен настолен компютър който лети в сравнение с новия, марков и скъп лаптоп на жената с 10-ка. Добре, че поне на лаптопа на дъщерята сложих Линукс. Линукс не е популярен защото хората не са го ползвали- пресен пример от тази седмица: поради това че новият компютър на юриста ни на работа се скапа (с 10ка), му дадох стар диск с УСУ 7, след два дни ползване на живия диск, ме помоли да му сложа Линукс на личния лаптоп, за съжаление на служебните не е възможно поради административни причини. А новите Уйндоуси са само Майкрософт да печели.

  19. Мафията

    Не съм съгласен

  20. Обикновен Линукс Потребител

    А кога всички “Модерни” държави ще възприемат това че един Linux Mint е в пъти
    по-добър от последния Windows???

  21. Velchev

    Що почти всички хора карат коли ?
    Щото са доказали полза и удобство .
    Що почти всички хора ползват телефони ?
    Щото са показали полза и удобство .
    Що почти всички …..мога да дам примери до безкраиност . Сам си отгововори като продължение на въпроса “Що милиарди използват Windows….

  22. Anon0543

    Кога простолюдието ще осъзнае че след Windows 98,единственият изход е Linux?

  23. Бат Венци

    Още малко и Армения ще иде в Африка

  24. ха

    Георгаф, то и за “юго” частта може да се поспори… Та Армения е на северната граница на Азия и никак не е на юг…

  25. Географ

    Армения е в югозападна Азия, не в югоизточна…

Коментар