Компютърeн модел разкри защо акулите нападат сърфистите

Сърфистите често са обект на нападения от хищните акули
(снимка: CC0 Public Domain)

Десетки хора биват атакувани всяка година от акули. Макар че броят на нападенията намалява година след година, за туристическите градчета дори един-единствен инцидент е тежка драма – той ужасява туристите. Сега учени твърдят, че чрез компютърно моделиране са потвърдили стара теория – че акулите нападат сърфисти, защото ги бъркат с тюлени.

Голям процент от атаките са дело на големите бели акули, които нападат сърфистите, докато последните седят върху дъските си или гребат. Гледани отдолу, сърфистите имат силует, подобен на този на перконогите (тюлени и морски лъвове) – а тези животни са сред естествената плячка на голямата бяла акула, отбелязва NewAtlas.

Водени от изследователката Лора Райън, учени от австралийския университет Макуори наскоро се заеха да проучат допълнително тази теория. Те използваха голям набор от камери, за да заснемат подводно видео на обекти като сърф-дъски, хора върху дъските, пляскане с ръце по повърхността на водата и други ситуации.

Кадрите са заснети в голям язовир в зоопарка Таронга в Сидни. Самите снимки са направени на известна дълбочина под повърхността на водата с камери GoPro върху подводен скутер, който се движи с „типичната скорост на спокойно плаване на хищни акули”.

Впоследствие кадрите са анализирани с помощта на компютърни модели, базирани на съществуващи невронаучни данни за акулите, симулирайки начина, по който млада голяма бяла акула би възприела формите и движенията на различните обекти.

Анализът потвърждава, че младите големи бели акули действително са склонни да бъркат хората върху сърф-дъски с перконоги, тъй като вероятно ги възприемат като много сходни – това е особено вярно за хората на къси дъски.

Промяната на цветовете на дъските едва ли ще помогне, тъй като се смята, че акулите са далтонисти. Учените обаче търсят други превантивни мерки, като добавяне на високоинтензивни светодиоди към долната страна на дъските, за да „разчупят” силуета им.

„Разбирането защо се случват нападенията от акули може да ни помогне да намерим начини да ги предотвратим, като същевременно запазим безопасността и на хората, и на акулите”, казва Райън.

Коментари по темата: „Компютърeн модел разкри защо акулите нападат сърфистите”

добавете коментар...

  1. мдам

    Това се знае от поне четиридесет години. Разбира се, знае се от всички, освен от българските журналисти. Да не говорим за клишираната статийка – “компютърен модел” и “учени установиха” – смях, смях…

Коментар