Биолози следят акули с обикновени дронове

Големите морски животни обикновено са трудни за наблюдения, поради големия ареал, из който се движат (снимка: CC0 Public Domain)

Малки потребителски дронове могат да бъдат използвани за откриване и наблюдение на морската мегафауна (големите морски животни) в плитки води, според нови изследвания от Държавния университет в Северна Каролина.

Екипът е показал, че квадрокоптерът може да бъде достъпно, лесно и неинвазивно средство за събиране на надеждни данни за броя и разпространението на дадени видове из многобройни обекти, съобщи GreenTech.bg.

Много видове големи морски животни са трудни за наблюдения, поради големия ареал, из който се движат, и трудностите, свързани с улавяне и маркиране на такива големи същества. Въпреки че авио-проучванията не са нова идея в изследванията на морските диви животни, те обичайно включват наблюдение от малки самолети или по-стари видове безпилотни летателни апарати, които са скъпи за използване.

Напредъкът в безжичните потребителски дронове се свързва с изображения с по-висока резолюция, добър пробег и относително ниска цена. Това е повод за радост за морските биолози. Използваният в това проучване дрон е DJI Phantom 2 Vision+.

Безжичните потребителски дронове осигуряват изображения с по-висока резолюция, добър пробег и относително ниска цена (снимка: CC0 Public Domain)

„Демонстрирането на жизнеспособността на дроновете за тази работа е от значение, защото това са евтини инструменти за събиране на точни данни за популациите”, казва Ени Хенсел, докторант в университета и съавтор на доклада. „Тези оценки са важни както за развитието на усилията за опазване, така и за оценка на ефективността на тези усилия”, допълва той.

Проучванията с дронове са добър начин за наблюдение на големите животни в плитки води, защото това е неинвазивен метод, казва още Хенсел. По неговите думи, по-традиционните методи за наблюдение – като например ходенето с лодки – са по-инвазивни и могат да навредят на хората или да променят моделите на движение на животните.

С помощта на дронове биолозите успели да наблюдават няколко различни вида акули. Учудващо, учените установили, че качеството на водата няма влияние върху възможностите за засичане на плуващите едри морски животни.

Коментар