Bosch инвестира над 400 млн. евро в производство на чипове

Липсата на чипове значително повлия върху производството на автомобили
(снимка: CC0 Public Domain)

Германската технологична група Bosch е приготвила повече от 400 милиона евро за инвестиции в производството на микрочипове в Германия и Малайзия през следващата година. С това фирмата се надява да облекчи глобалния недостиг.

Липсата на чипове за автомобилните компании значително повлия производството на превозни средства по целия свят в последната година, отбелязва Ройтерс. Някои доставчици разчитат почти изключително на чипове само от няколко производителя в Азия и САЩ. В резултат на проблема производителите бяха принудени да намалят обемите или дори да спрат някои линии.

По-голямата част от бюджета на Bosch ще бъде изразходвана за бързо разширяване на нейната фабрика в Дрезден, Германия, където се правят 300-милиметрови пластини. Този завод бе открит през юни.

Около 50 милиона евро ще бъдат инвестирани в обект в Ройтлинген близо до Щутгарт за производство на 200-милиметрови подложки, съобщиха още от компанията. Друг проект, който ще бъде финансиран, е изграждането на съоръжение за тестване на полупроводници в Пенанг, Малайзия, добави фирмата, без да уточнява размера на инвестициите там.

Bosch е известна като производител на електроника и електрически компоненти за автомобили, включително системи за автоматизация и усъвършенстван софтуер за подпомагане на водачите.

Когато става дума за чипове, Intel, най-големият производител на процесорни чипове за компютри и центрове за данни, заяви миналия месец, че може да инвестира до 80 милиарда евро в Европа през следващото десетилетие.

Коментар