Microsoft ще обучи 250 000 специалисти по киберсигурност

В САЩ има около 464 000 отворени работни места, изискващи умения за киберсигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

Притисната от недостиг на специалисти по киберсигурност, Microsoft обяви, че ще си партнира с обществените колежи в САЩ, за да набере и обучи 250 000 души за работа в сферата на киберзащитата. Това ще стане през следващите четири години.

Като част от плана си Microsoft ще предостави „десетки милиони долари” и помощ при разработване на учебните програми, съобщи компанията в четвъртък.

„Начинанието е възможност за нас да започнем, а не таван на това, което ще правим”, каза по време на онлайн пресконференция президентът и заместник-председател на Microsoft Брад Смит, цитиран от CNET.

Той добави, че след първоначалния период на програмата Microsoft ще оцени проекта. След това ще направи допълнителни инвестиции „където има смисъл”.

Бързото запълване на стотиците хиляди свободни работни места в областта на киберсигурността е от изключителна важност, тъй като американските компании са изправени пред нарастващ натиск от кибератаки от „национални държави”, както и от престъпни организации, въоръжени с най-новия софтуер за искане на откуп, подчерта Смит.

Много от последните рансъмуер атаки е могло да бъдат предотвратени или поне значително смекчени, ако пострадалите компании бяха следвали основните „най-добри практики” за киберсигурност. Но това е трудно при липсата на необходимите квалифицирани работници в екипите на компаниите, поясни мениджърът.

По данни на Microsoft, в САЩ в момента има около 464 000 отворени работни места, изискващи умения за киберсигурност. Това представлява около 6 процента от всички отворени работни места в страната.

Въпреки че много от тях не изискват пълноценно висше образование, те включват някакво специализирано обучение. Именно тук идва ролята на обществените колежи, обобщи Смит.

Коментар