10 ценни умения в киберсигурността, важни през 2021 г.

Дистанционна работа провокира ръст в търсенето на умения по киберсигурност
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ специалистите с опит в мерките за сигурност при разработката на приложения, изчислителните облаци и управлението на риска ще имат най-много възможности за работа през настоящата година и след това, според нов анализ на данните за работните места. Оказва се и, че практиката в сферата на „облака” може да осигури най-добрата заплата.

Според доклад за най-бързо развиващите се умения в областта на киберсигурността през 2021 г., най-ценното умение днес е защитата за разработката на приложения. Atlas VPN прогнозира, че търсенето на хора с подобен опит ще нарасне с цели 164% в рамките на идните пет години.

Специалистите по сигурност, които имат опит в облака, също ще са много търсени. AtlasVPN съобщава, че нуждата от експерти по защита на облачни системи ще се увеличи със 115% през следващите пет лета. Това умение е важно за архитектите на облачни решения, системните инженери, разработчиците, инженерите по киберсигурността и консултантите по сигурността.

Управлението на риска е друг набор от умения в сферата на сигурността, чието търсене се очаква да нарасне значително през следващите пет години – с 60%.

Анализът също така взема предвид каква част от повишаването на заплатата се дължи на различните набори от умения. Облачният опит е свързан с най-високо заплащане.

Целият топ 10 на най-ценените и търсени умения в сферата на киберсигурността, обобщен от Tech Republic, изглежда така:

  • Сигурност на разработката на приложения
  • Облачна сигурност
  • Управление на риска
  • Разследване на заплахи
  • Реагиране при инциденти
  • Съответствие и контрол
  • Поверителност и сигурност на данните
  • Управление на достъпа
  • Стратегия за сигурност и управление
  • Сигурност на здравната информация

Въпреки че уменията за боравене със сигурността на здравната информация попадат в края на топ 10, в доклада се отбелязва, че тези способности са от огромно значение далеч извън ИТ отделите. Хората, работещи в сферата на здравното осигуряване, медицинските досиета и администрацията на здравеопазването, се нуждаят от сериозно и задълбочено разбиране на приоритетите и разпоредбите за киберсигурност.

Анализът на AtlasVPN се основава на доклад от Burning Glass Technologies от октомври 2020 г. Документът е базиран на анализ на база данни с повече от 1 милиард работни записи. На тях стъпват петгодишните прогнози за растежа на уменията в областта на киберсигурността.

Тъй като компаниите разширяват своите планове за дистанционна работа и през новата година, търсенето на умения за киберсигурност ще се увеличава. Според проучване на Harvey Nash/KPMG сред ИТ директорите от 2020 г., 35% от организациите считат професионалистите в областта на киберсигурността за най-важни при наемането. Хакването на SolarWinds изведе на преден план критичната важност на експертите от този вид – и на тяхната фундаментална роля за съществуването на организациите от всички сектори.

Компаниите ще продължат да се нуждаят от специалисти по сигурността все повече, за да защитят своите корпоративни данни и да се бранят срещу все по-агресивната заплаха от кибератаки. Темата Covid, ваксините и леченията ще продължават да се експлоатират от кибер-престъпниците в кампании за фишинг и дезинформация, които стъпват на проблема с пандемията вече почти година.

Коментар