Дистанционната работа тласна пазара на киберсигурност

Компаниите увеличиха разходите за киберсигурност в резултат на пандемията
(снимка: CC0 Public Domain)

Преходът на организациите към модел с дистанционна работа на служителите, наложен от пандемията от коронавирус, доведе до увеличаване на инвестициите в киберсигурност, сочи доклад на анализаторската компания Canalys.

През първото тримесечие на 2020 г. глобалните инвестиции в киберсигурност са нараснали с почти 10% и достигат 10,4 милиарда долара. Най-изразен ръст е регистриран в сегмента на решенията за защита на крайните точки (Endpoint Security), отбелязва Canalys.

Ръстът в този сегмент от пазара се наблюдава на фона на увеличените разходи от организации, които взеха мерки за обезпечаване на киберсигурността на отдалечени служители в началния етап на пандемията COVID-19.

Положителната динамика е характерна и за останалите пазарни сегменти. Така например, инвестициите в решения за мрежова сигурност са се увеличили през първото тримесечие с 4% на годишна база до 3,7 милиарда долара. Инвестициите в интернет сигурност и защита на електронната поща нарастват с 13,8% до 2,3 милиарда долара.

В допълнение, продажбите на решения за защита на данните се увеличават с 11,4% до 500 милиона долара през тримесечието. Ръст от 11,4% и приходи от 2,3 милиарда долара са регистрирани в сегмента на аналитичните инструменти за идентифициране на уязвимостите в системите за киберсигурност.

Що се отнася до разпределението на силите между играчите на пазара, Cisco е най-големият доставчик на решения за киберзащита. През януари-март 2020 г. американската корпорация е доставила решения на стойност над 9% от общата сума, инвестирана в киберсигурност.

Palo Alto Networks е на второ място с дял от 7,8%. В челната петица попадат още Fortinet (5,9%), Check Point (5,4%) и Symantec (4,7%), сочи анализът на Canalis.

Въпреки че масовото преминаване към отдалечен режим на работа доведе до увеличаване на инвестициите в киберсигурност, анализаторите предупреждават, че в близко бъдеще пазарът на решения за сигурност ще се сблъска с трудности, поради намаляване на ИТ бюджетите на фона на влошаващата се икономическа ситуация.

Canalis прогнозира, че в следващите 12 месеца предприятията ще ревизират надолу планираното по-рано увеличение на разходите за киберсигурност или напълно ще го съкратят.

Коментар