Безпилотен боен дрон „Охотник” нанася бомбени удари

Бойният дрон Охотник е направен по схемата „летящо крило”
(снимка: РИА Новости)

Безпилотният самолет „Охотник” е замислен като първия боен дрон в руската армия. Оказа се, че стрелбата по наземни цели му се получава добре, като е тествана вече многократно, а машината е способна и на бой с въздушните цели.

„Монтиран на „Охотник”, най-новият комплекс за наблюдение и навигация позволява използване на свободнопадащи боеприпаси с точност, приближаваща се до прецизното управляемо оръжие. Целта беше поразена с висока точност”, съобщи РИА Новости, позовавайки се на собствен източник от отбранително-промишления комплекс.

Засега няма информация за това къде и кога е имало бомбардировки от дрона. Известно е само, че става дума за атака на наземна цел с помощта на неуправляеми въздушни бомби калибър 500 килограма, които се намират във фюзелажа на „Охотник”.

Към днешна дата дронът вече е летял със симулационни ракети. В началото на декември 2020 г. стана известно, че от пистата на военно летище на Центъра за бойна подготовка на полигон Ашулук са извършени няколко полета на дрона с „функционални симуланти на управляеми ракети клас „въздух-въздух” — първите полети на дрона с имитация на реално въоръжение.

Безпилотният летателен апарат с турбореактивен двигател от серията АЛ-3 е направен по схемата „летящо крило” и се отличава с използването на технологии, които намаляват неговата забележимост за средствата за радарно откриване.

„Охотник”, което означава „ловец”, е оборудван със средства за провеждане на оптико-електронно, радиотехническо и друго разузнаване, а също така носи скрито в корпуса си въоръжение.

Излитащата маса на бойния дрон е около 25 тона, от които 2,8 тона следва да е теглото на неговото въоръжение. Размахът на крилото на безпилотния апарат е 19 метра, общата дължина – 14 метра. На ниска надморска височина дронът може да развие свръхзвукова скорост от порядъка на 1400 км/ч, а обхватът на полета е около 5000 км.

Коментари по темата: „Безпилотен боен дрон „Охотник” нанася бомбени удари”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Кухи кратуни и мозъци са смазали доста, да.

  2. Valkat

    Еее от тая Американска демокрация светът пропищя…ти да видиш как демократично смазаха афроамериканците лятото

  3. ха

    Дотук охотник отстреля цели 10 коментара, като не броим и моя. А някакъв тъпак го нарече “скрап”…

  4. Фофу

    А колкото до “демокрация по американски”, да това е висшата форма на демокрация. Щата Ню Хемпшир имат закон, който позволява въоръжена революция даже, като форма на решаване на разногласия.
    Но това не е за чугунени глави или накиснати доживотно в аклохол мужици.

  5. Фофу

    Самовар аз не атакувам, атакувате вие. Вече го казах, но за съжаление малумниците не могат да стоплят – аз съм СЛЕД вас.

  6. Saevar

    Фофачка като хората на тръмп, щурмува форумите като по капитолийски, добре че админите на сайта не провеждат демокрация по американски че иначе до сега да го бяха отстреляли…

  7. Фофу

    До к, 12/01/2021 18:16 А ти колко копейки ??

  8. Фофу

    Saevar, 12/01/2021 22:11 Винаги СЛЕД теб. Ти, вече си излязъл от банкета в руското посолство, виждам в добро настроение и сега отиваш ПАК на заплатата на хората от запад и пак на тяхната маса да кльпаш.
    Кога ще уважиш МАскве ??

  9. Presspapie

    Сега ако могат и от подводница да го изстрелват с катапулт или подплавъци става интересно

  10. Saevar

    чакаме Фофачка да се измъкне от надзирателите си в лудницата за да изплющи нещо безумно тук…

  11. Anonymous

    Няма по-яки коментари от русофили Vs русофоби.

  12. До к

    И колко цента заработи с този коментар?

  13. к

    скрап като всичко руско

Коментар