Sony тества прототипен електромобил в Европа

Vision-S е оборудван с два електрически мотора с мощност 270 к.с.
(снимка: Sony/YouTube)

Преди година Sony обяви на CES 2020 първия си електрически автомобил Vision-S. Сега компанията пусна видеоклип, разкриващ тестове на прототипа по обществени пътища из Европа.

През юли м.г. Sony разкри плановете си да тества прототипа Vision-S в реални пътни условия още в края на 2020 г. Ето, че на представянето на CES 2021 компанията вече е готова да сподели резултатите.

Тестовете на Vision-S са проведени през декември в Австрия, съобщи TechCrunch. Моделът е оборудван с два електрически мотора с мощност 270 к.с. — единият е монтиран на предната ос, а другият – на задната. Ускорението до 100 км/ч се случва за 4,8 сек, а максималната развивана скорост е 240 км/ч.

Пред водача, точно под предното стъкло, има дисплей с дължина колкото цялото табло, с пет „плочки” – за настройки, навигация, музика, видео и др.

Видеокадрите издават няколко други функции, които са добавени или са в процес на разработка, включително гласов асистент, управление чрез жестове, забавления като видео игри, възможност за безжично актуализиране на софтуера на автомобила, 5G свързаност и система за мониторинг на водача, която използва камера в кабината.

Тази камера, която Sony описва по-подробно на своя уебсайт, е особено интересна. Тя се използва за идентифициране и разпознаване състоянието на пътника. Ако открие спящ пътник на задната седалка, колата автоматично ще контролира климата около тази седалка до подходяща температура, твърди Sony.

Системата продължава да се учи и развива чрез ежедневната употреба на автомобила, изследвайки предпочитаните от водача температура, любима музика и маршрути за шофиране.

Коментар