Турски боен дрон постави нов рекорд

Рекордьорът сред турските дронове Akinci лети на надморска височина от 11,6 километра
(снимка: Baykar / Twitter)

Безпилотен летателен апарат за военни цели постави рекорд сред турските дронове по отношение на височина на полета, става ясно от публикация на разработчика в социалните мрежи.

Дронът Akinci, създаден от Baykar, е успял да достигне височина от 11,6 километра, да прекара 25 часа 46 минути във въздуха и да измине 7507 километра. Компанията твърди, че набраната надморска височина е рекордна за турските дронове.

Akinci е атакуващ боен дрон, оборудван с украински турбовитлов двигател AI-450S. Дронът направи първия си полет на 6 декември 2019 г., а през август 2020 г. излетя вторият прототип на Akinci с два турбовални двигателя AI-450T на компанията Ивченко-Прогресс.

Това е и първият турски дрон, способен да изстрелва крилати ракети. Според различни източници, Akinci ще бъде снабден и с изкуствен интелект за повишаване на информираността.

Akinci е първият турски дрон, способен да изстрелва крилати ракети
(снимка: Baykar / Twitter)

Междувременно, Русия възнамерява да пусне на световния пазар за оръжия безпилотния апарат Орион-E, който ще конкурира дрона на Bayraktar. Руски медии съобщават, че вече са направени първите поръчки от клиенти за новия боен дрон.

Коментари по темата: „Турски боен дрон постави нов рекорд”

добавете коментар...

  1. :o)

    Къв е тоя сайт – КАЛ? Кал дата ли мухахахха. Баси влиза ли още някой там 🙂
    Щом войната и военните съоражения са ИТ новини, евла БАТЕ. 🙂

  2. Иван

    Сайтът се казва Technews, а не ИТ новини за ИТ специалисти бате. Дронът е модерна технология, оръжията също, а има и ИТ в него. Изглежда коментарите от един друг сайт започващ с кал се прехвърлят и тук.

  3. Фофу

    :o) 14/07/2021 12:17 Спомената е и руската армия – споко.

  4. :o)

    Винаги ми е било интересно кво правят новини за някакви бойни машини сеещи смърт
    в сайт за ИТ новини? Това не е бюлетина на турската армия или?

Коментар