Лондон: Русия е виновна за опустошителните рансъмуер атаки

Рансъмуер атаките са най-опасната заплаха за бизнеса в Обединеното кралство
(снимка: CC0 Public Domain)

Кибератаките, при които хакерите влизат в компютърните мрежи и криптират файловете, а после искат откуп, представляват „най-непосредствената опасност” за британския бизнес в киберпространството, предупреди ръководителят на британския Национален център за киберсигурност (NCSC).

Линди Камерън каза пред BBC, че нейната агенция и Националната агенция за престъпността са преценили, че киберпрестъпници, които се намират в Русия и в съседни на нея страни, са отговорни за повечето от „опустошителните” рансъмуер атаки срещу Обединеното кралство. По думите ѝ, тези видове атаки представляват заплаха за всички – от големите компании до местните съвети и училищата.

С това Великобритания се присъедини към похода на САЩ за справяне с рансъмуер нападенията. По-рано през годината американският президент Джо Байдън предупреди руския президент Владимир Путин, че рансъмуер заплахите идват от Русия и това няма да бъде толерирано повече.

За известно време имаше признаци, че активността на хакерите е намаляла, но това беше през лятото и експертите по киберсигурност смятат, че затишието се дължи по-скоро на летните ваканции, отколкото на „някакво фундаментално отклонение от това, което си е много доходоносен бизнес-модел”.

Камерън заяви още, че трябва да се внимава с опасностите от „авторитарни държави като Китай”, които са способни да влияят на стандартите за новите технологии по начин, който подкопава сигурността на Обединеното кралство. Островната държава трябва да има „отворени очи” и да се защитава „срещу китайските практики, които имат неблагоприятен ефект върху нашия собствен просперитет и сигурност”, посочи шефката.

Коментари по темата: „Лондон: Русия е виновна за опустошителните рансъмуер атаки”

добавете коментар...

  1. Путуващият във времето

    Русия е виновна за изчезването на динозаврите. Лично съм виждал как Путин се залага с калашноков зад гигантски мъх, и дебне нищо неподозиращият и спокойно расхождащият се тиранозавър!

  2. Бай Иван

    Лично таваришча Путин ръководи руските хакерски орди! ТОЙ е най – страшният хакер!!! Путин е виновен и за туй че вятъра духа!

  3. меркантил

    А ти си едно плямпало, което повтаря заученото и поднесено от масмедиите.
    Ако си чел в някой по инфосек портал ще разбереш, че в интерес на истината САЩ са с най голям % от опериращите крипто-вируси, също при тях на техни сървъри и територия е основната част от инфраструктурата отговорна за описаните от теб злини, пак там се оказа е една от хот зоните за офшорни операции, пак от там джендър и либераст теченията и так далее.

  4. к

    руската кочина е най-голямото зло в момента, хакерски атаки, шпионажи, убийства, но най-голямата опасност е масовото разпространение на фалшиви новини, конспирации, лъжи, пропаганда и превръщането на по-глупавото население на планетата в малоумни зомбита.

Коментар