Кибератаките ще са решаващи при война на САЩ и Китай

Войната на САЩ срещу Китай ще бъде планетарно бедствие, смятат американски военни
(снимка: CC0 Public Domain)

Как може да започне и как ще изглежда войната между САЩ и Китай в Южнокитайско море през 2034 г.? Сценарият е описан в книга от военния ветеран Елиът Акерман и адм. Джеймс Ставридис, бивш върховен командващ на съюзниците на НАТО.

През 2034 г. американските военноморски разрушители влизат във водите на Южнокитайско море, където срещат тежко въоръжен китайски кораб. Оттам започва ескалацията. Неумолими кибератаки удрят способността на САЩ за стратегически действия, а опустошителни морски битки водят до загуба на хиляди животи от двете страни.

Това е смъртоносният сценарий, представен в наскоро публикуваната книга „2034: роман за следващата световна война” на Елиът Акерман и Джеймс Ставридис. Съдържанието може да е силно спекулативно, но книгата вече е събрала солидни отзиви, отбелязва National Interest.

„Тази отчетливо написана и добре оформена книга се чете като предупреждение за целия свят, прикован към машините, които носим в джобовете и поставяме в скута си, като същевременно само смътно разбираме как информацията, съхранявана и споделяна от тези устройства, може да бъде експлоатирана”, пише „Вашингтон пост” в рецензия за книга.

Цитират се поредица от големи пробиви в данните – в политическата кампания на Хилари Клинтън, една от най-големите фирми за кредитен рейтинг в страната Equifax, хотелската верига Marriott, правителствени ведомства, които актуализират своите мрежи със системата SolarWinds и др.

Според Ставридис, романът е „измислена приказка с предупреждение”, в духа на богатата традиция на разказване на истории през ерата на Студената война, която може да завърши с апокалиптично бедствие за цялата планета.

„Част от причините, поради които никога не сме хвърляли ядрени оръжия един по друг по време на Студената война, е, че си представяхме колко ужасно ще бъде, колко социално разрушително ще бъде”, казва Ставридис.

Той се надява, че неговата история може да направи обществеността по-осведомена за мрачните последици от истинската война между САЩ и Китай.

„Романът излага доста правдоподобна стълба на ескалация, която преминава от конвенционална атака към втора конвенционална атака до трета конвенционална атака към Америка, която решава да извади тактическо ядрено оръжие и да го използва”, казва Ставридис. „Това е по-реално (като перспектива), отколкото бих искал”.

Във Вашингтон наистина има нарастващ набор от политически документи и доклади, които предвиждат напрегнато противопоставяне, което потенциално може да доведе до пълномащабна война.

Така например, последните доклади сочат, че миналата есен – по-малко от година след началото на пандемията от коронавирус – американските ВВС са симулирали военен конфликт, започнал след атака с китайско биологично оръжие.

Силно класифицираната симулация на военни игри завършва с китайски ракетни удари по американски бази и военни кораби и мълниеносен въздушен удар и десантно нападение на остров Тайван, за който Китай наскоро удвои своите претенции.

Според С. Клинтън Хиноте, генерал-лейтенант от Военновъздушните сили на САЩ, в този конкретен сценарий американските военни вероятно ще „загубят бързо”.

Коментари по темата: „Кибератаките ще са решаващи при война на САЩ и Китай”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Двама се карат , skynet печели!

  skynet ще изстреля ядра към китай
  китай ще отговори с ядра .

  Китай/Сащ са я.стъкло.

  Skynet произвежда терминатори в колорадо не влияещи се от я.стъкло.

Коментар