Microsoft детронира Apple като най-скъпа компания

Microsoft е най-скъпата компания в света към настоящия момент
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple вече не е най-скъпата компания на планетата, отчитайки показателя пазарна капитализация. Производителят на iPhone бе изпреварен тази седмица от друг ИТ гигант – Microsoft.

Въпреки неотдавнашната презентация на нови продукти, Apple загуби лидерската си позиция в класацията на най-скъпите компании в света. Сега Microsoft е на първо място в списъка.

Рокадата на върха се случи на 29 октомври, когато по време на борсовата търговия Редмънд изпревари корпорацията от Купертино. Последната регистрира близо 2% спад на ценните си книжа, съобщи Ройтерс.

По-конкретно, акциите на Apple поевтиняха с 1,8% до $149,80 в края на деня. Това означаваше пазарна капитализация от $2,48 трилиона. Същевременно Microsoft добави 2,2% към акциите си, достигайки рекордните $331,62 за брой и пазарна капитализация от $2,49 трилиона.

Като причина за поскъпването на акциите на Microsoft се посочват редица фактори. Основният, смятат експертите, са рекордните финансови резултати за последното тримесечие.

Приходите на корпорацията се увеличиха с 22% през отчетния период, достигайки 45,3 милиарда долара. От тях нетната печалба е 20,5 милиарда долара, което е с 48% повече спрямо същия период на миналата година.

В същото време Apple отбеляза спад от 6 милиарда долара през фискалното четвърто тримесечие, поради постоянни проблеми с глобалната верига за доставки. Шефът Тим Кук дори каза, че въздействието ще бъде още по-лошо през текущото тримесечие на празнични продажби.

От началото на годината акциите на Microsoft поскъпнаха с 49%, благодарение на предизвиканото от пандемията търсене на нейните облачни услуги. За сравнение, акциите на Apple се покачиха с 13% за същия период.

Подобна смяна на лидерите не се случва за първи път. Apple и Microsoft размениха местата си в класацията на най-скъпите компании и през 2019 г.

Коментари по темата: „Microsoft детронира Apple като най-скъпа компания”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Горките линуксаджии. Какви ли нервни кризи ги чакат !!

Коментар