Европа вече е топ разпространител на спам

Европейските спам мрежи за трети пореден месец бълват повече нежелани имейли, отколкото тези в САЩ, казват от компанията за сигурност Symantec. Това е “значителна промяна” в спам тенденциите, тъй като винаги досега са използвани компрометирани US компютри за изпращане на спам, както и много от спамърите са се намирали в САЩ.
Някои банди от спамъри са се насочили към Европа, за да се възползват от разрастващия се широколентов пазар, е мнението на Symantec, цитирано от CNET. Проникването на широколентовата връзка на Стария континент е в огромни мащаби. Това е и една от основните причини Европа да надмине Щатите в изпращането на спам, подозират от компанията.
Symantec също така вярва, че много спамъри са се настанили в Европа. Исторически погледнато, мнозинството от спамъри винаги се е намирало в САЩ. Сега обаче много източноевропейски и руски спам групировки са станали активни.
По-голямото проникване на широколентовата връзка означава, че компрометираните компютри могат да изпращат по-бързо спам, а в същото време бандите стават и все по-организирани, казват от Symantec.
Постепенно традиционните, индивидуални спамъри изчезват и на тяхно място се появяват организирани групи от изпращачи на спам, от разработчици на злонамерен софтуер и от хора, продаващи достъп до бот мрежи.
Най-голямата бот мрежа, изпращаща спам, започна с червея Storm. Използва се мрежа от компрометирани компютри, с много сложни механизми за атаки и отбрана, включително “fast-flux” командни и контролни сървъри, които често сменят местоположението си. Storm е най-преобладаващият метод за разпространение на спам.
И докато повечето нежелани имейли вече идват от Европа, то бот мрежите са глобален феномен, завършват от Symantec.

Коментар