В отпадането на роуминга се крие уловка

Ивайло Калфин не намира за равностойна сделката за край на роуминга, ако това ще доведе до ограничения в ползването на интернет

Ивайло Калфин не намира за равностойна сделката за край на роуминга, ако това ще доведе до ограничения в ползването на интернет

Отпадането на роуминга срещу ограничаването на свободата в интернет не е равностойна замяна, която мога да подкрепя. Това заяви Ивайло Калфин в навечерието на решителния вот в Европейския парламент по новите правила за управление на телеком сектора в ЕС.

По-късно днес евродепутатите ще гласуват в Брюксел по предложението на Европейската комисия за законодателен пакет за единния пазар за телекомуникационни услуги в ЕС.

В него Европейската комисия предлага роуминга да бъде премахнат от 15 декември 2015 г. Има обаче едно притеснително условие. За да се компенсират загубите на телеком операторите, които трябва да правят огромни инвестиции в развитието на мрежите, се предвижда създаване на нова категория услуга в интернет -„специализирана”. Чрез нея ще се предлагат някои услуги, които изискват по-бърза и качествена връзка.

Според Калфин, това разделение застрашава неутралността на мрежата, която предвижда равен достъп до всички услуги в интернет.

„Мрежата е публична собственост и всеки би трябвало да може да изисква услуги от нея. Необходима е по-точна дефиниция на специализираните услуги, която да изключи от техния обсег сега съществуващите и в бъдеще ползването на интернет”, заяви Калфин.

В блога си „Обичате ли телефона си” той коментира, че не намира за равностойна сделката за край на роуминга, ако това ще доведе до създаване на различни категории на достъп до интернет и ограничаване на ползвателите с по-скромни възможности.

„И сега се плаща повече за по-добро качество, но цената се определя от конкуренцията, а не чрез закон. Ако спечелим този вот, съдържанието няма да бъде основание за увеличаване на цената на услугата”, коментира Калфин.

Коментар