Джулиан Асандж: САЩ владеят целия интернет

Каквито и системи за сигурност да бъдат прилагани, в крайна сметка остава човешкият фактор, казва Джулиан Асандж (снимка: блог на ICN.Bg).

Каквито и системи за сигурност да бъдат прилагани, в крайна сметка остава човешкият фактор, казва Джулиан Асандж (снимка: блог на ICN.Bg).

Мултимилиардни компании работят години за подсигуряване на онлайн сигурността, но въпреки това никой не е защитен и всички потребители са обект на потенциално подслушване. Това заяви Джулиан Асандж в пряко включване от посолството на Еквадор в Лондон по време на форума World Hosting Days, за който съобщава блогът на ICN.Bg.

Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) харчи над 350 милиона долара годишно в опити да компрометира системите за онлайн сигурност, твърди Асандж. Според него, докато Русия се мъчи да присъедини Крим, САЩ отдавна вече са завладели цялото интернет пространство. Като пример Асандаж дава Латинска Америка, където 98% от интернет трафикът преминава през САЩ и се подслушва и следи, пише Ивета Петрова, представител на ICN.bg на форума в Europа-Park, Германия.

Според Асандж, една от най-сигурните защити остава криптирането на данните, което заедно с местното законодателство на страната, където е разположен хостинг доставчикът, са два ключови момента при подсигуряването. Криптирането на данните и връзката са от особено значение при имейл комуникацията, която по думите на Асандж е една от най-уязвимите дейности в онлайн пространството.

Не на последно място стои човешкият фактор, т.е. професионализмът и етичността на работещите в хостинг компаниите. Каквито и системи за сигурност да бъдат прилагани, в крайна сметка остава човешкият фактор, посочва Асандж.

Според него, най-сигурните страни по отношение на неприкосновеност на личната информация са Германия, Австрия, Исландия и всички несвързани със САЩ страни. Основателят на WikiLeaks похвали немския канцлер Ангела Меркел, която насочва инвестиции в обезпечаване на сигурно интернет пространство, независимо от САЩ.

Коментари по темата: „Джулиан Асандж: САЩ владеят целия интернет”

добавете коментар...

  1. kiro

    A дали можем даа вярваме на Домшайт-Берг дето е кукла на конци на ЦРУ?

  2. Baldi

    A има ли изобщо право на собствено мнение ? – след като е кукла на конци и храненик на Путин !

  3. Anonymous

    Този не е особено читав – хвали Меркел, която пък подкрепя ГЕРБ, известни с цецовщината и следенето именно. А пък ние платихме немалка цена, за да свалим ГЕРБ от власт.

  4. Alex

    А дали можем да вярваме на Julian Assange?

    The Fifth Estate
    “http://www.imdb.com/title/tt1837703/”

Коментар