Технологични гиганти подкрепят инициативата OpenID

Фондацията, която се опитва да наложи универсален стандарт за логин в Интернет, привлече за членове на борда си представители на Google, Microsoft, Yahoo, IBM и VeriSign, съобщава CNET. Големите технологични компании вече изразиха гласно своята подкрепа за стандарта.
OpenID стартира с идеята да преодолее все по-сложните и по-разпространени потребителски акаунти, логини и изобилие от пароли в Интернет. Някои скептици смятаха, че тази инициатива няма да бъде подкрепена от най-големите играчи в технологичната индустрия.
Нейните създатели обаче си поставиха за цел да създадат сериозно уеб доверие, което без съмнение спомогна стандартът да премине от фаза на експериментален технологичен проект към възприемане от цялата индустрия.
Основателят на фондацията Брад Фицпатрик, който разработи стандарта през 2005 година, докато беше в Six Apart, в момента е инженер в Google, където е основен фактор в инициативата OpenSocial на търсачката. Той заяви, че Google споделя визията на OpenID за мрежа, където ще бъде лесно да се използват и създават отворени стандарти, достъпни за всеки.
Фондацията е създадена като децентрализирана sign-on система. Присъединяването на Google към организация, която е посветена на осигуряване на безплатни продукти без никакви частни компоненти, е много изгодно за търсачката.
Новите корпоративни представители в борда на OpenID са Дюит Клинтън(Google), Тони Надалин (IBM), Майкъл Джонс (Microsoft), Гари Крал (VeriSign) и Шреяс Доши (Yahoo).

Коментар