Музикалното пиратство в Китай процъфтява

Международна музикална организация започна правно преследване на няколко големи интернет компании, опериращи в Китай, за които твърди, че са нарушили авторски права.
IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) съобщи през тази седмица, че е стартирала съдебни процедури срещу водещата търсачка в Китай – Baidu, както и срещу Sohu и партньора й Sogou. Федерацията споменава също така и Yahoo Китай, подчертавайки в свое изявление правната си стратегия за борба с музикалното пиратство.
Интернет компаниите в страната имат уникалната възможност да демонстрират уважение към авторските права, да застанат срещу пиратството и да се ангажират с отговорни партньорства с музикалната индустрия, посочва Джон Кенеди, председател и изпълнителен директор на IFPI добавят от IFPI.
Китай иска да си партнира с технологичните компании, но това не може да се основава на базата на систематична кражба на защитена интелектуална собственост, допълва той, цитиран от news.yahoo.com. IFPI твърди, че над 99% от музикалните файлове, разпространявани в Китай, са пиратски.
Местните интернет компании продължават открито да погазват авторските права, независимо от неизбежните и нежелани съдебни дела, които следват нарушенията. Те доставят музика на потребителите чрез “дълбоки” линкове, пренасочващи ги към сайтове на “трети страни” с нелегални копия на музикални файлове.
Федерацията цитира скорошно решение на съд в Пекин, което е преценило, че музикалната услуга на Yahoo в Китай е незаконна. Търсачката все още не се е съобразила със съдебното решение и затова IFPI е изпратила писма до шефовете на Yahoo в САЩ, подканяйки ги да използват своето влияние, за да спрат продължаващите нарушения на китайските закони, извършвани от тяхната компания.
Федерацията се е обърнала също към съда с молба да принуди Yahoo Китай да изпълни неговите разпоредби.
Музикалните компании Universal Music, Sony BMG Music Entertainment и Warner Music Hong Kong пък са повдигнали съдебни искове срещу Baidu, имащи за цел да накарат китайската търсачка да премахне от своите резултати от търсене незаконни линкове, водещи до песни с нарушени авторски права.
Освен това трите ощетени компании са изискали Sohu, официален спонсор на Олимпийските игри в Пекин, да спре да окуражава нарушенията на авторски права чрез препоръки и чартове чрез своите линкове. Очаква се обвиненията срещу Baidu, Sohu и Sogou да им бъдат връчени официално от съда, след като мине Китайската Нова Година.

по темата: „Музикалното пиратство в Китай процъфтява”

добавете коментар...

  1. гест

    Тя си е такава. Имам 5 плочи на Щурците, значи съм платил правата за ползване. Сега ако си купя диск пак ли? Имам 500 оригинални касети. Що пак да им плащам. И да спрът торентите няма да ме накарат да купувам. То няма музика вече.

  2. grigo

    Записаната музика ТРЯБВА да е безплатна, приходите на артистите ТРЯБВА да са от концерти!

Коментар