MU-MIMO утроява скоростта на Wi-Fi

Нова технология на Qualcomm обещава трикратно увеличение на скоростта на безжичните Wi-Fi връзки.

MU-MIMO (multi-user, multiple input, and multiple output) е разработвана в продължение на седем години. Технологията позволява изпращане на данни до множество групи от потребители по едно и също време чрез използване на алгоритъм, който се променя според ситуацията.

Точите за достъп до Wi-Fi работят като линия за хранене, която обслужва един човек в даден момент, а останалите чакат. Работата на MU-MIMO пък наподобява магистрала за споделено пътуване, пояснява Qualcomm. Докато при класическата Wi-Fi технология магистралата не се променя, то групирането на потребители при MU-MIMO позволява по-бързо придвижване, когато са свободни други платна.

Разработчикът твърди, че когато мрежата и нейните потребители използват MU-MIMO, скоростта нараства два-три пъти. Устройствата, които не използват MU-MIMO, също ще работят по-бързо, но не колкото тези, съвместими с технологията.

Qualcomm планира да пусне в началото на 2015 г. MU-MIMO чипове за производители на устройства от рода на рутери, точки за достъп, смартфони, таблети и друга електроника, която използва Wi-Fi. Очаква се компанията да покаже новата технология към края на настоящата година.

Коментари по темата: „MU-MIMO утроява скоростта на Wi-Fi”

добавете коментар...

  1. проф. д-р инж. Борис Йовчев

    Очевидно, става въпрос за конкурентно съревнование между двете технологии: радио технологията Wi Fi и Li Fi технологията базирана на видимата светлина; Въпросът е до колко новото постижение- тройно по- бързият Wi Fi,ще ускори или ще забави развитието на Li Fi технологията(решаването на изброените от проф. Харалд Хаас нерешени проблеми);Следва само да приветстваме това съревнование кото ще ни предвижи напред, защото новата технология Li Fi e предназначена да допълва W i Fi!

Коментар