Dell свързва ИТ бъдещето си с мобилността

Американската компания Dell, една от двете най-силни на компютърния пазар, подготвя лаптоп с 9-инчов екран, убедена, че бъдещото принадлежи на мобилността. Слухове дори приписват на Dell амбиции да придобие мобилния бизнес на Motorola и така да навлезе мощно на пазара за смартфони.
Мобилността е водеща тенденция, заяви президентът на компанията за Азиатско-тихоокеанския регион Пол-Хенри Феранд, цитиран от ZDNet. Според него, продажбите на лаптопи ще задминат тези на настолни РС през 2009 година.
Анализаторите на Gartner пък прогнозират, че към 2012 година около половината от служителите в развитите страни ще използват виртуализирани десктопи, които ще могат да се пренасят от офиса у дома на портативни устройства като iPod, вместо на лаптопи.
Dell вижда засилване на конвергенцията на лаптопи и смартфони в търсене на идеалното устройство за мобилните потребители.
Смартфони като BlackBerry работят добре, но само с едно приложение – електронната поща. Устройства като iPod пък са ориентирани към забавленията. Лаптопите осигуряват всичко необходимо, но са големи по размери. Така, че на индустрията предстои да намери оптималното решение.

Коментар