Китайската техника вече застига марковата

Фаблетът Huawei Ascend Mate2 4G е пример за напредъка, който бележат китайските производители

Фаблетът Huawei Ascend Mate2 4G е пример за напредъка, който бележат китайските производители

Китайските продукти, считани доскоро за евтини алтернативи с ниско качество, постепенно скъсяват дистанцията от именитите марки. Това важи не само за дизайна, но и за характеристиките на устройствата, в частност смартфоните.

Производителите на смартфони в Китай вече не играят само ролята на световна фабрика, т.е. място, където се сглобяват устройствата. Все повече азиатски играчи излизат на световния пазар със самостоятелни разработки и някои от тях налагат успешни марки.

Тази тенденция е особено отчетлива на пазара за смартфони. При положение, че първите две места са запазени за Samsung и Apple, то веднага след тях се нареждат „чистокръвни” китайски производители като Huawei и Lenovo.

Анализаторите от IDC отчитат факта, че в портфолиото на Huawei нараства делът на смартфоните, продавани под собствената марка на компанията. Lenovo пък достигна четвърта позиция без да участва на пазара в САЩ и Западна Европа. Но с покупката на Motorola Mobility, компанията ще се утвърди вероятно и на тези пазари.

Китайските производители очевидно могат да правят смартфони, които конкурират по характеристики американските и корейските модели. Устройствата от висок клас са изработени от качествени компоненти, вкл. дисплеи и камери, имат стилен дизайн и са леки.

Известен компромис в много от китайските модели е чипсетът MediaTek, който принципно се счита за по-слаб от водещите решения на Qualcomm.

Що се отнася до цените, новите китайски флагмани не са евтини. На практика, те започват да конкурират миналогодишните топ модели на компании като Samsung или Sony, които все още се продават активно на пазара. Често, с по-агресивна ценова политика производителите от Китай печелят новите потребители.

Коментари по темата: „Китайската техника вече застига марковата”

добавете коментар...

 1. Емко

  Един колега си купува редовно “китайско” направо от Народната република (онлайн разбира се). Много е доволен. Плаща малко пари за много добра техника.

 2. Правец

  Мхъм , даже ги задминава 🙂 Ама понеже не съм толкова богат, че да си купувам евтино, предпочитам марковите.

 3. :o)

  COPY/PASTE тва е идеята на китайския “бизнес” 🙂
  направи нещо, което работи и после го копирай под собствена марка

Коментар