Сайтът на антивирусна фирма… заразен

Уеб сайтът на индийския антивирусен доставчик AvSoft Technologies е бил хакнат и използван за инсталиране на злонамерен софтуер на компютрите на посетителите. Секцията на сайта за сваляне на продукта S-cop се е превърнала в хост на вируса, съобщава news.yahoo.com, като се позовава на информация от компанията за сигурност AVG. Една от страниците е била заразена с iFrame.
Този случай показва, че всеки може да стане жертва, колкото и усилия да полага, за да защити качествено уеб сървърите. Техниката, използвана в сайта на индийската фирма, е била използвана в хиляди други подобни случаи на хакерство през последните месеци. Нападателите отварят невидим за посетителя iFrame прозорец в браузъра, който пренасочва клиента към друг сървър. От своя страна, сървърът атакува компютъра с код, който се опитва да му инсталира злонамерен софтуер.
Вирусът е един от вариантите от семейството Virut. Обикновено страниците iFrame се използват от уеб програмистите, за да слагат съдържание в своите уеб страници, но тъй като е възможно да се създаде невидим iFrame прозорец, с технологията често се злоупотребява от страна на хакерите, които пренасочват потребителите към заразени сайтове, без те да разберат.
Базираната в Ню Делхи AvSoft продава антивирусен продукт, наречен SmartCOP, както и продукт, наречен Smartdog. Компанията е и специалист във възстановяването на загуба на данни в резултат на вирусни атаки.
Услугата за възстановяване на данни може да се окаже полезна за някои, тъй като, както е известно, Virut е вирус „паразитен заразител”, който е изключително труден за премахване от системата. Първоначално той заразява всички програми на локалните дискове, след което започва да напада мрежовите устройства.
За щастие на пострадалите използваният злонамерен софтуер, инсталирал Virut, използва само добре познати на експертите техники, което означава, че потребителите с напълно обновен антивирусен софтуер вероятно няма да пострадат от атаките. Никой все още не е наясно как вирусът се е появил на уеб сайта.

Коментар