“Репортери без граници” срещу наредбата на МВР

Неправителствената организация “Репортери без граници” публикува комюнике, в което напомня на българските власти, че прилагането на европейската директива за контрол на личните данни в интернет трябва да става в рамките на хартата на основните права на Европейския съюз, предаде parisvesti.com.
Директивата не може в никакъв случай да оправдава перманентен и усилен контрол на електронните медии, се казва в текста, публикуван на сайта rsf.fr. Повод за изявлението е манифестацията на интернет потребители и журналисти, която се проведе на 7 февруари 2008 пред сградата на българската Агенция за телекомуникации (бел.ред. – Държавната агенция за информационни технологии и съобщения – ДАИТС).

Представители на протестиращите заявиха на среща в ДАИТС, че искат държавата да информира Европейския съюз за липсата на консенсус у нас  по въпроса за прилагането на европейската директива за контрол на личните данни в интернет от 15 май 2006 г.
 
Въпреки че не може да не се спазва европейската директива, прилагането й в страните членки, процедурите и условията за достъп до данните на лицата зависят от националното законодателство. Българската наредба от 7 януари дава достъп до тези данни на службите на полицията извън рамките на криминалните разследвания, подчертава правозащитната организация.

"Репортери без граници" констатира, че в България "общият контекст за свободата на пресата е труден, често маркиран от напрегнати отношения със службите на полицията." Организацията припомня случая от лятото на 2007, когато полицията привика и заплашва блогъри, критикуващи строителството в природен парк "Странджа".
Други случаи, свързани с отразяване на борбата с корупцията и организираната престъпност, също свидетелстват за напрегнатата ситуация. Няколко случаи са отразени на сайта на "Репортери без граници" за България.
Такива са атентатът срещу дома на журналиста от "Нова Телевизия" Васил Иванов, заплахите с киселина срещу журналистката от в-к "Политика" Мария Николаева заради публикацията "Кръстоносен поход срещу Странджа", както и побоят над журналиста от в-к "Експрес" Емил Иванов от униформени полицаи, охраняващи сенчестият бизнесмен Младен Михалев-Маджо, припомня публикацията в parisvesti.com.

Коментар