Дама спечели националното състезание по мрежи

Десетки ученици от цялата страна участваха в десетото национално състезание по компютърни мрежи

Десетки ученици от цялата страна участваха в десетото национално състезание по компютърни мрежи

Над 80 ученици от цялата страна участваха в десетото национално състезание по компютърни мрежи под патронажа на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова и организирано съвместно със Софийски университет и Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА), член на БСК.

На първо място за първи път в досегашната история на състезанието е момиче – Денислава Шентова от Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов”, която надгради третото си място от миналата година.

Второто място бе за Илиян Барзев от Професионалната гимназия по механоелектротехника, Пазарджик, а трети стана Никола Божинов от Технологично училище електронни системи (ТУЕС). Всички първенци в тазгодишното състезание са абитуриенти, съобщи БСК.

Голяма част от участниците са курсисти в Сиско академии в страната, други изучават мрежови технологии като част от учебния план в средното образование, а трети – самостоятелно подготвящи се по темата.

Състезанието се проведе в два кръга –  теоретичен тест за всички ученици и практически казус на Packet Tracer (софтуерен симулатор) за 15-те финалисти. Дванадесетокласниците, чийто резултат от теста и практическия казус на състезанието е над 5.50, получават правото да се обучават във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски”, като тази оценка им се признава за резултат от кандидат-студентски изпит по специалността.

Българските състезатели по компютърни мрежи бележат изключителни успехи и на международните състезания по мрежи през последните години – завоювани първо място през 2013 г., първо отборно място през 2011 г., първо и второ място през 2008 г., трето място през 2007 и 2009 г.

Коментар