Съветвaт XP потребителите да не ползват интернет

В момента около 28% от десктоп компютрите в света работят под управление на Windows XP

В момента около 28% от десктоп компютрите в света работят под управление на XP

Най-добрият начин потребителите на Windows XP да останат защитени е като се откачат от интернет, съветва Волфганг Кандек, технически директор на Qualys.

Наличието на антивирус и защитна стена не прави компютъра сигурен, продължава Кандек, цитиран от eWeek. Препоръката на експерта идва броени дни след като Microsoft прекрати поддръжката на 13-годишната операционна система, която все още се ползва на стотици милиони компютри по света.

Без ъпдейти на сигурността, откритите уязвимости могат лесно да бъдат експлоатирани онлайн от кибер престъпниците. Това обаче е невъзможно, ако потребителите се изключат компютрите си от интернет – единствената заплаха в този случай остават преносимите устройства.

Въпреки че антивирусите не гарантират 100-процентова защита, те могат да блокират голяма част от зловредния код, който се опитва да използва новооткритите уязвимости в Windows XP. Така че, във всички случаи е препоръчително потребителите на XP да си инсталират антивирус, който поддържа остарялата платформа.

В момента около 28% от десктоп компютрите в света работят под управление на Windows XP, но Кандек прогнозира значително намаление на този процент – до едноцифрова стойност – към края на годината, особено ако бъдат открити нови уязвимости в системата.

Коментари по темата: „Съветвaт XP потребителите да не ползват интернет”

добавете коментар...

  1. Аспарух

    Проблясък, прозрение…

  2. 007

    Мен ми е смешно как M$ си плюят по най-успешния продукт, който някога са създали…

  3. Христо

    При спирането на 98 нещата бяха доста по-различни. Електронно банкиране, администрация и прочие бяха още далечни неща. И все още не бяхме зависими толкова от компютрите.

  4. Емко

    Интересно ми е дали при спирането на поддръжката на Win 98 са били същите истерии от страна на консервите и хейтърите.

  5. Христо

    Навсякъде хората пишат да се мине на по-нов Уиндоус или Линукс. Идеята не е просто да де правят кинти на Майкрософт, а да се разтоварят разработчиците от още една ОС. Като гледам, има фенчета на Епъл, мисля те най-добре знаят какво значи това.

  6. митове и легенди

    Разбиване на митовете и легендите тук – “https://nethelpforums.net/viewtopic.php?f=23&t=818”

  7. axa

    Поне напишете от кой магазин да си купуват хората нови компютри, като ви плащат да пишете тия глупости.

  8. Правец

    @Прецакани, не съм забелязал потребители на Линукс да не искат да минават на нови версии, а за MAC OS X да не говорим, до преди година дори си плащахме по цели 17 евра за новата версия на ОS X. Това да искаш да си стоиш на стара версия която с много труд си закрепил да работи си е някакъв windows-ки мазохизъм.

  9. Прецакани

    То и да направиш някакъв свестен продукт не си е работа – после потребителите не искат да преминават на нова версия, колкото и да е прехвалена…

  10. Правец

    Най-добре и компютър да не ползват ………..Майкрософт ако влагаха толкова енергия и да оптимизират операционните си системи, цена нямаха да имат.

  11. Мдааа

    Ей страшна сила е агитационната машина на MS….

Коментар