Предстои бум в бизнеса с комуникационни продукти и услуги

„Двадесет и първи век е векът на комуникациите” – това е една от най-често употребяваните фрази днес от анализатори, бизнес експерти и компютърни специалисти. Нещо повече, подобно твърдение престава да бъде абстрактна идея и придобива огромен смисъл, когато най-големите хай-тек компании застанат зад него и го възприемат като основен принцип за своя бизнес.

Във вторник, 18 юли, беше обявено официално партньорството между две големи компании. Microsoft и Nortel Networks подписаха договор за четиригодишно сътрудничество, което ще се изразява в производство и масови продажби на продукти за он-лайн разговори и комуникационни услуги.

С това софтуерния гигант се насочва към пазарна ниша, която генерира сериозни печалби. Само до края на 2006 година се очаква бизнесът с комуникационни услуги и продукти да осигури приходи от $4,9 милиарда, а до 2009 година цифрата ще нарасне до $10,7 милиарда, съобщават анализатори от Synergy.

С обявяването на настоящото сътрудничество, Microsoft се изправя срещу друга компания гигант, като се превръща в нейн пряк конкурент. Cisco Systems, с които Microsoft доскоро твърдеше, че ще работи активно, са компания номер едно в продажбите на устройства за гласови комуникация и услуги в тази област, както и непосредствен бизнес съперник на Nortel.

Експертите очакват Cisco, която е и една изключително активна компания, що се отнася до комуникационния пазар, сериозно да засили предлагането на нови технологични решения в този дял на своя бизнес.

Подем на комуникационния бизнес
Посока на развитие
експертите очакват новите комуникационни услуги първо да навлязат в живота на обикновения човек, а оттам да се възприемат и за корпоративна употреба;
предвиждат се бъдещи сътрудничества между големи компании, които да развиват бизнеса с комуникации;
прогнозират се големи печалби
► Бъдещи специфични продукти
– преносими джаджи, които съчетават всички познати форми на мобилна комуникация (телефони, чат, мейли, видео, гласови и писмени съобщения);
– камери за видеоконференции
;
– нов специфичен софтуер
Основни играчи на пазара
Cisco Systems
– Avaya
Nortel
– вече и
Microsoft

Ето някои от възможностите, които ще се реализират в близкото бъдеще, като резултат от предстоящия бум в развитието на технологиите за общуване: човек, работещ с лаптопа си в хотел например, ще може да се свърже през мобилния си компютър за разговор с офис телефон; друг служител пък ще изпраща електронни съобщения до няколко адресата, като към всяко писмо ще има прикрепен видео материал или дори видеоконфенция. Подобни идеи съблазняват компаниите в момента и новите устройства, които ще се появят, ще са вдъхновени именно от тези идеи.

Конретните продукти, които Microsoft и Nortel планират да предоставят на потребителите, включват цялостни решения за IP телефонни услуги, камери за видеоконференции и специален софтуер за новите устройства. Предвиждат се и бъдещи партньорства с други големи компании.

Основната идея на двете фирми, сключили договор за сътрудничество във вторник, е разработването на хай-тек продукти, с които човек ще може едновременно да изпраща електронни писма, да осъществява бърза чат комуникация, да провежда телефонни разговори, и то независимо от това къде се намира.

Но може ли да се даде някаква прогноза откъде точно ще започне развитието на бизнеса с най-новите устройства за комуникация? Според анализаторите движещата сила на този пазар ще са обикновените хора. Новите комуникационни възможности трябва първо да започнат да се използват от индивидуалните потребители през тяхното свободно време. Когато те навлязат в ежедневието на обикновения човек и се превърнат в необходимост за него, тогава непременно ще „влязат” и в офиса. Гаранцията, че това ще стане, е стопроцентова, единодушни са експертите.

Коментар