Макс Телеком с амбиции да предлага интегрирани WiMAX и GSM услуги

Макс Телеком има амбицията да предлага на пазара у нас интегрирани WiMAX и GSM услуги, ако получи лиценз за изграждане на GSM мрежа. Това обяви изпълнителният директор на компанията Красимир Стойчев в онлайн дискусия на тема „Има ли място за четвърти GSM оператор у нас” в chat.idg.bg.
В края на ноември миналата година Макс Телеком внесе в Комисията за регулиране на съобщенията заявление за предоставяне на свободни честоти в обхвата 900 MHz. Според Стойчев, четвърти GSM оператор има бъдеще в България единствено в комбинация с оператор, предлагащ WiMAX услуги.
Компанията обмисля да навлезе и на пазара като виртуален мобилен оператор, ползвайки мрежата на някой от настоящите GSM оператори у нас.  
Макс Телеком вече води преговори за доставка на оборудване с компания, която предлага GSM станции от ново поколение с много по-голямо покритие, е друга новина от онлайн дискусията. Така, като разполага и с GSM мрежа, операторът ще може да осигури на клиентите си по-широк спектър мобилни и фиксирани услуги на по-конкурентни цени.
Първите мобилни телефони, които ще могат да се ползват във WiMAX мрежата, ще се появят до края на тази година. Тогава Макс Телеком ще има капацитета да предлага WiMAX услуги с пълната им функционалност.
Стойчев разкри още, че в момента компанията преговаря с някои от най-големите доставчици на кабелен интернет за предлагане на комбинирана услуга – абонамент за кабелен интернет в дома на потребителя от доставчика и мобилен интернет и гласова услуга от Макс Телеком.

Коментар