Google напредва с проекта за модулен телефон Ara

Идеята на проекта Ara е потребителите сами да сглобяват смартфони според нуждите си

Идеята на проекта Ara е потребителите сами да сглобяват смартфони според нуждите си

Първият модулен смартфон по проекта Ara ще се появи през януари 2015 г. и ще се нарича Grey Phone, съобщи Google на среща с разработчици.

Устройството ще има минимална конфигурация с дисплей, процесор и Wi-Fi-модул. Потребителите ще могат да добавят желаните модули към базовата конфигурация.

По предварителни оценки, Grey Phone ще струва около 50 долара на пазара за крайни потребители, но Google не се ангажира с точна цена на модулния телефон.

Project Ara се ръководи от Пол Еременко и има за цел да създаде модулен смартфон, състоящ се от т.нар. ендоскелет и сменяеми модули от рода на екран, процесор, памет, батерия, камера, датчици, говорители и др.

Идеята е потребителите сами да сглобяват смартфони според нуждите си. Прикрепването на модули към ендоскелета става чрез магнити, а електрическите съединения се реализират чрез технология UniPro.

Google подготвя три варианта на Ara с различни размери – малък, среден и голям. На конференцията бе показан прототип със среден размер, съпоставим с Galaxy S5.

Коментар