Сноудън работил инкогнито с Linux дистрибуция

Едуард Сноудън си спечели световна слава с разкритията как американски служби следят масово хора през интернет, вкл. държавни глави. Малко се знае обаче за неговите методи на работа и за това как е успял да остане дълго време скрит.

Бившият агент не просто е копирал файлове с идеята да ги даде по-късно на медиите. Сноудън е спазвал стриктни правила, за да не бъде хванат в престъпление. Той е ползвал софтуер за кодиране PGP във всички комуникации по електронна поща, както и специална Linux дистрибуция Tails (The Amnesic Incognito Live System), съобщи wired.com.

Tails не е сред най-известните Linux дистрибуции, но е идеална за работа инкогнито, тъй като оставя малко следи локално или онлайн. Системата се базира на Debian и използва технология Tor, за да пази потребителите скрити от любопитни очи.

На локално ниво Tails не оставя следи, тъй като не изисква инсталиране. Тя е „Live OS”, което означава, че може да се изпълняна от USB или CD. При нея нищо не оставено на случайността. Така например, браузърът е специален, базиран на Firefox ESR и с редица разширения, които повишават сигурността.

Самите разработчици на системата са неизвестни за широката публика. Достъпът до тях е само чрез имейл списъци, като имената им се пазят в тайна. Повечето разработчици гордо изтъкват своите продукти, но при Tails цари потайност.

Фактът, че Сноудън успя да изнесе строго секретна информация за дейността на Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ, показва, че Tails го е опазила. А това е сериозна референция за изключителната сигурност на Linux дистрибуцията.

Коментари по темата: „Сноудън работил инкогнито с Linux дистрибуция”

добавете коментар...

  1. kiro

    Fofu , братко мноого тъпо парче си…..ама ти и без да ти го казвам си го знаещ!

  2. fоfu

    Anonymous ако не можеш да направиш разлика между това за което Левски или Политковская са се жертвали и Андерсеновата приказка за това дали царя е гол или не е, която се разиграва покрай Сноудън, значи наблягай на кофичките … и размишленията.

  3. Anonymous

    Ами питай защо си го е съсипала, след като такива неща се знае, че са се правели и преди, във всички страни.

  4. fоfu

    Е, тя и Политковская си съсипа живота, странно за кого. Но за нея не се говори в задунайската губерния.

  5. Anonymous

    Направи го, за да се промени мисленето, че това е нещо нормално, което трябва да се прави, и да се престане с действието в такава посока, при която утре ще сложат и чипове на всеки човек. Демокрацията започна явно да се изражда във фашизъм, имащ за цел да пороби целия свят. Това не е просто следене на политици и престъпници, а на всеки човек. Желанието да се премахне анонимността и защитата на личните данни застрашава основите на свободата – справка – Огнян Стефанов. Това всъщност е борба методите на ДС да не завладеят целия свят. Това беше ключов акт за защита на свободата на Запад и в света. Да, може да е отишъл там, където се вършат подобни неща, но това не променя факта, че започна да се говори и мисли по темата, което вече се отразява в положителна посока. Левски също си е съсипвал живота. Не заради такива като вас може би, а заради такива като нас.

  6. User

    Хора ползвайте Linux това е един от изводите.

  7. fоfu

    bofu и на мен това ми е интересно. Отиде къде – при майсторите на подслушването, пълното информационно затъмнение и кървави политически разправи. Където даже не си правят труда да съдят някой, просто махат с ръка и той пада.

  8. bofu

    100% някой е платил на Сноудън за цялата работа. Интересно и къде потърси убежище. Идеализмът отдавна е изчезнал.

  9. fоfu

    tofu, бабо червена, а ти какво ще кажеш за Политковская.

  10. tofu

    Fofu. Защо човека си е съсипал живота ли? Еми как да ти се обясни отговора на такъв въпрос. На мен ми е трудно, но ще започна с: когато има скрито покрито, вероятноста за злоупотреби са големи, а мащаба безграничен. Нима ти е добре Цветанов като ти наднича през ключалката на толетната-най-образно казано. А какво ще кажеш за Асандж ми е любопитно?

  11. fоfu

    Ай и откога дебилизма започна да се нарича “по-висши цели”. “80% от жителите дори не са подозирали”, е ами ако са живели в Телетуби Ленд може и да не са.

    И какво точно е променил Сноудън, освен, че се вкараха криптирани връзки за щяло и нещяло и това товари излишно и сървърите и трафика и клиентите. И какво от това, то и преди са се използвали криптирани връзки, и от НСА просто са искали ключа и пак са имали информацията. Сега някой да гарантира, че няма да дадат ключове – не. Измиват си ръцете с криптираната връзка и телетубетата ръкопляскат – до следващият Сноудън.

  12. Потребител

    fofu не на всички вижданията за живота им се ограничават до това да изкарва пари през седмицата и да ги харчат през събота и неделя. Някои имат по-висши цели и ако за теб е била ясна цялата ситуация със следенето, то останалите 80% от жителите дори не са подозирали. Едва ли ще отречеш, че това което направи Сноудън промени доста нещата свързани със сигурноста в интернет.

  13. Yoda

    Само не разбрах защо дадоха награда Пулицър на “Гардиън” и “Вашинтон Поуст”, за това, което е направил Сноудън. Трябваше да дадат наградата на Сноудън.

  14. fоfu

    Така и не разбрах защо човека си съсипа живота. То е ясно, че всеки следи всеки. Имам впредвид и държавни глави към сънародниците си и държавни глави помежду си. Това е откак свят светува. При американците само уж е прецедент, но нали за това Буш вкара Патриотичният акт. След него беше ясно като бял ден какво ще последва.

    И понеже Сноудън го каза на глас – Ауууу, колко възмутително.

    Алоо, детската градина привършихте ли с кофичките.

Коментар