Google купува още една вятърна ферма

407-мегаватов вятърен парк в Айова ще захранва нов център за данни на Google

407-мегаватов вятърен парк в Айова ще захранва проект на нов център за данни

Google ще се сдобие с 407-мегаватов вятърен парк в Айова. Сделката с компанията MidAmerican Energy започна миналата година и сега е пред финализиране.

Енергията от вятърния парк напълно ще покрива нуждите на т.нар. „първа фаза” от изграждането на центъра за данни „Блъфс”. В момента съоръжението се строи върху 1000 акра земя в западната част на Айова.

Google планира да инвестира около 1,5 млрд. долара в центъра за данни за пълното му изграждане, съобщи GreenTech.bg.

„Търсим различни подходи, за да захранваме нашите дейности с възобновяема енергия”, каза директорът по глобална инфраструктура Гери Демаси.„Един чудесен начин да постигнем това е като работим с нашите партньори за комунални услуги като MidAmerican Energy”.

По неговите думи, Google се надява споразумението MidAmerican Energy да вдъхнови и оставалите комунални дружества да работят с интернет гиганта за увеличаване на предлагането на чиста енергия.

Сделката с MidAmerican е шестият и най-големият договор на Google за покупка на възобновяема енергия към днешна дата. С нея общият капацитет на договорената възобновяема енергия за ИТ гиганта възлиза на повече от 1GW.

Коментар