Обискират немския офис на Intel

Немските власти обискират офиса на Intel в Мюнхен, в рамките на антимонополното разследване на процесорния гигант от Европейската комисия, съобщиха западните медии.
ЕК подозира компанията в картелни договорки с доставчици на компютри, които също са разследвани, без да се уточняват имената им. Най-голямата компания за процесори не крие случая – представител на нейния отдел за връзки с пресата посочва, че Intel съдейства на властите в разследването.
Проблемите на Intel за нарушаване на антимонополното законодателство започнаха през юли 2007 година, когато компанията беше обвинена, че се опитва да избута от пазара своя конкурент AMD. Европейските регулатори твърдят, че гигантът е давал значителни отстъпки на производителите на компютри, за да пригаждат своите продукти към чиповете на Intel.
В допълнение, разследваната компания е спонсорирала производители на оборудване, за да задържат или отменят пускането на продукти, които използват процесори на AMD. Intel е обвиняван също така, че е занижил цените на сървърните процесори, които са се предлагали на стратегически клиенти наравно с чиповете на AMD.

Коментар