Отслабващата икономика на САЩ забавя глобалния ИТ растеж

Две от най-големите фирми за пазарни анализи намалиха своите очаквания за силата на ИТ индустрията през тази година. Forrester Research и IDC публикуваха доклади, в които казват, че скорошните промени в икономиката са ги накарали да понижат своите предвиждания за ИТ индустрията в САЩ.

От Forrester казват, че ИТ инвестициите в САЩ ще се увеличат с по-малко от 3%, което прави Щатите световен лидер в намаляването на инвестициите в информационни технологии. През месец декември фирмата предвиди ръст от 4.6% в страната.

Ръстът на разходите за ИТ в Централна и Западна Европа се очаква да падне до 3%, докато в Северна, Централна и Южна Америка (без САЩ) ще достигне 6%, базирано на местните валути, прогнозират от Forrester. През декември обаче компанията предвиди ръст в този регион от 9%.

Според Forrester, основната причина за забавения растеж през 2008 година ще бъде приближаването на американската икономика до състояние на рецесия. Това неизбежно ще окаже влияние и върху търговските партньори на страната, като Европа, Северна и Южна Америка.

IDC предвижда глобален ръст на ИТ пазара от 5% през тази година, докато през 2007 този процент бе 6%. В САЩ ръстът ще падне до 4%, а през 2007 той бе 6%, посочват от компанията.

Макар и да не е ясно колко сериозно и колко дълго ще продължи да се забавя ръстът на икономиката на Щатите, то е напълно ясно, че ИТ пазарът няма да може да избяга от един значителен трус, прогнозира IDC. Американските ИТ компании сигурно ще успеят да се спасят, разширявайки своята дейност на развиващите се пазари, както и благодарение на отслабващия долар.

IDC обаче е забелязала признаци за по-благоприятни пазарни условия в Япония и Европа. Въпреки всичко, възникването на рецесия в САЩ неминуемо ще се отрази на по-големите икономики и ИТ пазари.

IDC очаква намалениe от 5% на американския PC пазар през тази година, след като той нарасна с едва 2% през 2007. Фирмата за проучвания предвижда, че ИТ инвестициите в Западна Европа ще нараснат с 4% през 2008, докато през миналата ръстът бе 5%. Япония също ще отчете ръст на ИТ пазара си, макар и само от 2%. Китай остава в областта на двуцифрения растеж, който се очаква през 2008 да бъде в размер на 12%, което обаче е спад в сравнение с 17% през миналата година.

Индия е един от малкото пазари, за които се очаква да реализират по-голям ръст в сравнение с миналата година, е прогнозата на IDC.

Икономическите индикатори са основаната причина за промяна в предвижданията. Това означава, че ако през следващите седмица икономиката на САЩ отслабне още повече, то това неизбежно ще доведе до още по-негативни предвиждания. Ако обаче страната успее да се съвземе бързо, то тогава и предвижданията ще станат по-оптимистични.

От Forrester предвиждат, че в глобален план покупките на ИТ продукти и услуги ще достигнат $1.7 трилиона през тази година. Общите разходи за технологични продукти, услуги и персонал ще достигнат до $2.4 трилиона през 2008, което е увеличение с 8% в сравнение с 2007.

IDC, от своя страна, предвижда глобалните ИТ покупки да достигнат $1.38 трилиона през тази година, което е малко увеличение в сравнение с миналогодишните $1.3 трилиона.

Коментар