Microsoft може да се включи в санкциите срещу Русия

Банка „Росия” очаква очаква всеки момент изключване на част от чуждия софтуер, с който работи (снимка: ria.ru)

Банка „Росия” очаква всеки момент изключване на част от чуждия софтуер, с който работи (снимка: ria.ru)

Microsoft и други големи ИТ компании може да се присъединят към санкциите срещу Русия, за които настоява САЩ във връзка с украинската криза.

Според публикации в руски медии, Microsoft, Oracle, Symantec, HP и редица други американски ИТ корпорации обмисляли да прекратят сътрудничеството с източните си партньори.

Подобни действия могат да лишат руските банки от критично важни за работата им софтуерни продукти, пише Vesti.ru. Възможно е това да доведе до създаване на аналогичен руски софтуер.

За намерението на щатските ИТ гиганти да се присъединят към санкциите срещу Рсия съобщава Gazeta.ru, позовавайки се на източници от технологичните отдели на две банки, попаднали в американския „черен списък”. Представител на една от американските фирми също е потвърдил възможността за въвеждане на ограничения за руските компании.

Секретарят на комисията по стратегически информационни системи към Държавната Дума на Русия Андрей Черногоров коментира, че американски ИТ компании действително са се присъединили към санкциите срещу някои руски банки или техни структури.

Руските банки могат да се сблъскат например с проблеми със системната интеграция. Представители на Microsoft и Oracle са дискутирали ситуацията със специалисти на една от санкционираните банки, но засега не са блокирали достъпа до софтуер на своя руски клиент.

Междувременно, източник, близък до банка „Росия”, твърди, че финансовата институция очаква всеки момент изключване на част от чуждестранния софтуер, с който работи.

На 28 и 29 април САЩ и ЕС въведоха санкции срещу редица руски граждани и компании. В частност, международната платежна система Visa престана да обслужва картите на две руски банки – “СМП банка” и “Инвесткапиталбанка”.

Новината за възможни ИТ санкции срещу Русия бе коментирана и от български софтуерни специалисти във Facebook.

„Ето защо е правилно държавната администрация да ползва софтуер с отворен код”, написа в коментар Ивайло Тинчев, управител на компания, която разработва и дистрибутира софтуерни продукти.

„По-скоро да ползват и предлагат документи с отворени стандарти. Понякога отвореният код е по-скъп и по-неефективен, няма смисъл да се дискриминира по-този начин”, репликира Борислав Кирилов.

Коментари по темата: „Microsoft може да се включи в санкциите срещу Русия”

добавете коментар...

  1. Споко

    fufu, болен си, друже.

  2. fufu

    На Драгомир да кажа, че и 60 системи и 100 е все тая, е са принципно еднакви. То иняма голям избор при правене на система. Както виждаш въпреки разнообразието от свободни системи всички в ядрото си са базирани на Линукс, което идва пък от Юникс. Даже и огромни фирми като гугъл базират на Линукс за Андроида, предполагам така е и за Гугъл ОС.

    Ако беше толкова лесно всяка фирма щеше да плати на дестина кодъра и да си направи собствена.

    За Nikola, безплатни са системите за домашни цели. Я купи един линукс червена шапка например и виж колко ще ти излезе.

  3. fufu

    Очен харашо другарки и другари. Виждам, че партийното събрание върви по план с малки изключения, но няма страшно скоро и при нас ще дойдат другарите с шпагините и ще отворим Белене и Скравена и ще е погрижим за изключенията. Громете мръсният имеприализъм другари. Всеки картоф от нашето ТКЗС бомба срещу империалзЪма. Използвайте техните всички блага които създават за граждански цели срещу тях. Борбата е жестока. Ще ми създават разни операционни системи и после ще ни спират бандитизма. Ще ми плащат по няколко хил евро заплати и пенсии и ще разглезват народа дето си е добре и в мизерията. Няма да стане. Я вижте КНДР – мизрия, ама народа щастлив и бие глава доземи за другаря Кин мун Маймун. Ето това е което искаме и виждаме, че има другари които ни подкрепят. Другарите които се представиха най-добре във това съревнование, ще бъдат наградени с орден Ленин.

  4. Драгомир

    Димитър Иванов кое според теб е прекалено? Всички неща които ги изброи могат да се направят на достатъчно добро ползвателно ниво. И няма да е никак скъпо практически – защото парите за разработката си остават в твоята икономика. ИТ специалистите ти си остават вътре, а и ако на софтуера се гледа не като на бизнес, а на държавна поръчка на която трябва да даваш дълга поддръжка – тогава това което ще направиш е ад за хакерите. Ще го направиш доста защитено, което не е проблем.

    Всъщност ад за хакерите ще е при всички положения, защото кой иска да изучава 60 системи, вместо една умишлено скапвана! Къде го видя този рай, нямам си представа…

  5. :)

    Майкрософт и другите монополисти отдавна са изгонени от руския пазар, що се отнася до държавните структури. Ще пострадат частни фирми, които не са длъжни да следват указа за преминаване към отворен софтуер и които поради недооценка на рисковете са продължили да работят с продуктите, за които са били предупредени още преди осем години.

    SAP е единствената фирма, която може да създаде сериозни главоболия в Русия, защото почти всички големи фирми разчитат на продуктите им и за тях няма адекватна алтернатива. Но пък и германците изобщо не се натискат да санкционират когото и да е, а ако Меркел тръгне да ги натиска, по-скоро тя ще си тръгне.

  6. Димитър Иванов

    Това е малко прекалено, не мислите ли. Ако всяка държава (или силна държава) развива собствени ОС, сървърни системи, бази данни, уеб портали и всичко като софтуер от нулата – како ще настане – един ужас. Още повече, че даже и това да стане, нали пак ще имат Интел или АМД Cisco примерно HP Dell Nokia Apple Google Android +и т.н., което пак е Америка и бам, пак ще им спрат много функции ако толкова много искат.
    Също така това ще са големи пари от данъците за разработка на нещо много скъро и бавно за реализация. И накрая не на последно място – рай за хакерите.

  7. Димитър Иванов

    Това е малко прекалено, не мислите ли. Ако всяка държава (или силна държава) развива собствени ОС, сървърни системи, бази данни, уеб портали и всичко като софтуер от нулата – како ще настане – един ужас. Още повече, че даже и това да стане, нали пак ще имат Интел или АМД+Cisco примерно+HP+Dell+Nokia+Apple+Google+Android +и т.н., което пак е Америка и бам, пак ще им спрат много функции ако толкова много искат.
    Също така това ще са големи пари от данъците за разработка на нещо много скъро и бавно за реализация. И накрая не на последно място – рай за хакерите.

  8. Иван

    До Случайния – сам даваш причина номер 1 да се предприемат много строги мерки ДА НЕ СЕ ползва чужд и затворен софтуер НИТО в държавната администрация НИТО във Военните служби, полиция, комуникации и енергийни системи.

    Това е поредното доказателство колкото и да е със супер екстри ЧУЖДИЯТ СОФТУЕР Е ЗАПЛАХА за НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ЗА ВСЯКА ЕДНА ДЪРЖАВА.

    Като пример в Германия и Франция вече имаше предприети акции по ИЗХВЪРЛЯНЕ на софтуера от Microsoft от употреба в администрация, полиция и др. Франция има собствена френска система за CAD проектиране и разработка и още много други примери как на хората и им е дошъл акъла какви последствия може да има.

  9. Saevar

    Случаен, това се отнася и ако руските хакери решат да атакуват споменатите от теб корпорации, незнам дали имаш спомени (и въобще интересуваш ли се и работиш ли в ИТ сферата) но преди няколко години на Естония беше блокирана цялата им електронна инфраструктура от руски хакери, руснаците имат силно присъствие в хакерските среди а да не говорим ако са и подкрепяни от самата държава, но немисля че нито М$ нито останалите ще направят нещо понеже става дума за мноооого пари ако направят нещо ще е много малко просто прах в очите за пред останалия свят.

  10. Случаен

    Средностатистическият потребител изобщо си няма представа от огромни бази данни, сървъри и т.н. Това, че има китайци или руснаци, които успяват да пробият и разрушат нещо вече изградено и работещо е много, ама много далече от това да изградиш нещо сам от А до Я и то да работи и да ти върши работа.
    Ако Microsoft, Oracle, Symantec, HP… решат да създават проблеми на руснаците… изобщо не искам да съм на мястото на последните!!!

  11. Димитър Иванов

    Какви документи и стандарти ви гонят, тука говорим за сървъри,бази данни, и т.н. Няма такиа отворени и безплатни системи, които да вършат работа оснен на непрофесионално ниво или малка фирма

  12. Nikola

    Борислав Кирилов би ли споделил в кой точно случай отвореният код е по-скъп?
    Аман от продавачи на ClickOS.

Коментар