BASIC чества 50-годишен юбилей

BASIC е създаден за лесно използване от всеки, който иска да пише програми

BASIC е създаден за лесно използване от всеки, който иска да пише програми

В началото на 60-те години на миналия век програмирането беше задача само за учени.  Нещата скоро се промениха с въвеждане на BASIC – компютърен език, създаден за лесно използване от всеки, който иска да пише програми.

Тези дни BASIC чества своята 50-годишнина. Езикът е дело на двама професори по математика от колежа Дартмут – Джон Кемени и Томас Курц. Целта им била да обучават студенти и учители да програмират на компютри, без да минават специални курсове, пише Тайм по повод юбилея.

Идеята на този език е въплътена и в самото му име – BASIC означава „Beginner’s All-Purpose Symbolic Instruction Code”. За първи път езикът е използван в компютърните системи на колежа Дартмут.

BASIC набира популярност през 70-те и 80-те години на миналия век, когато се появяват персоналните компютри и много хора започват да създават програми на своите РС. Сред тях са Пол Алън и Бил Гейтс – те разработват собствен вариант на BASIC, който се изпълнява на компютрите Altair.

Двамата предприемачи създават компанията Micro-Soft (по-късно Microsoft), като първият им продукт е Altair BASIC (1975 г). По-късно Microsoft BASIC става част от повечето РС, продадени в края на 70-те и през 80-те години.

С появата на Windows опитите за сериозно програмиране с BASIC приключват. Езикът обаче запазва фенска общност. Дори Microsoft продължава да предлага версия на езика, известна като Small BASIC, предназначена основно за запознаване на децата с програмирането.

Коментари по темата: „BASIC чества 50-годишен юбилей”

добавете коментар...

  1. Циклофренист

    10 GO TO 10

  2. Tanton

    До @Програмист:

    Класика!

  3. Програмист

    Поздрав за всички стари програмисти
    10 HGR2:HCOLOR=3
    20 HPLOT 140,0 TO 140,191
    30 HPLOT 0,96 TO 279,96
    40 FOR Z=0 TO 6.28 STEP 0.04
    50 X=140+60*COS(Z)
    60 Y=96+60*SIN(Z)
    70 HPLOT X,Y
    80 NEXT

Коментар