Високи технологии ще пазят границите на ЕС

ЕС ще приложи най-напреднали технологии, за да постигне високо ниво на сигурност по своите граници, заяви комисарят по правосъдие, свобода и сигурност Франко Фратини, цитиран от сайта на Европейската комисия.
Новият пакет мерки, предложен тази седмица от комисията, ще трябва да се справи с натиска на миграцията и трафика на хора, като в същото време не затрудни законно пътуващите. Високите технологии ще залегнат в системите за регистриране на влизането и излизането на граждани на страни извън ЕС, за разрешаване на пътуванията и други инструменти за граничен контрол.
Очаква се новата Европейска система за наблюдение на границите да доведе до намаляване на броя на имигрантите, прекосяващи външните граници на ЕС, без да бъдат разкрити. Целта на системата също така е да повиши вътрешната сигурност в ЕС, като предотвратява трансгранични престъпления от рода на тероризъм, трафик на хора, контрабанда на наркотици и незаконна търговия с оръжия.
Други мерки са израз на решимостта на ЕС да намали броя на трагичните инциденти с незаконни имигранти, като спаси живота на повече хора в морето. Възможни са и повече съвместни операции между страните членки, тъй като Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници (Фронтекс) разширява дейността си, включвайки патрулиране в морето и обучение на национални гранични служители.

Коментар