Източна Европа изпреварва Запада в цифровото видео наблюдение

Проникването на цифровите камери за видео наблюдение в Източна Европа е по-високо от това в Западна Европа, и в частност във Великобритания. Същевременно делът на IP камерите спрямо аналоговите е все още малък, което разкрива голям потенциал за развитие, стана ясно от семинар на шведската компания Axis Communications на изложението за сигурност в столичния НДК.

Бизнесът с цифрови камери за видео наблюдение расте с 44% годишно, докато продажбите на аналогови устройства се увеличават едва с 8-9% на един пазар, който се очаква да достигне 10 милиарда долара през 2010 година. Данните на компанията за проучвания IMS бяха изнесени от Ларс Уилсън, мениджър на търговските канали в Axis за Централна и Източна Европа, на семинара, организиран от дистрибутора Солитрон.

IP видео наблюдението е нова технология, която се нуждае от партньори, за да “дръпне” по-бързо, заяви Уилсън. Шведската компания, номер едно в сегмента на мрежовите IP камери, прилага бизнес модел чрез партньори – дистрибутори и разработчици на софтуер за нейните продукти, както и със системни интегратори, доставчици на сторидж решения и мрежови производители. Приходите на Axis възлизат на 1,6 милиарда долара през 2007 година, като бележат 39% ръст.

Като причини за ръста на IP видео решенията Ларс Уилсън посочи подобряването на качеството на изображението, възможността за захранване на камерите от UTP кабелите, т.е. от наличната мрежова инсталация, и интелигентността на технологията.

Мегапиксели, интелигентност и компресия са трите фокуса на Axis за тази година.

Камерите с висока резолюция осигуряват детайлност до ниво разчитане на текст по екрана на компютър или друг терминал, но, от друга страна, са чувствителни към светлината. Мегапикселовите решения имат предимство и в съотношението на картината, което е 16:9, за разлика от 4:3 при аналоговите камери, и осигурява по-голяма видимост. Axis твърди, че нейните IP камери могат да разпознаят номер на движеща се кола от 160 метра разстояние.

Задълбочаваща се тенденция в решенията на Axis е вграждането на интелигентност в камерите. Така например, технологията отделя важната информация от видеото и предлага на оператора да извърши съответно действие – да повика полиция, пожарна и пр.

И накрая, компресията на видеото спестява място за запис и добавяне на различни функционалности. Налагат се технологиите за компресия MPEG-4 и H.234.

Коментар